Vi tar tempen på Domain Aftermarket med Sten Lillieström!

”Att då lägga 100 000 – 1 000 000 kr som en engångskostnad på ett domännamn som gör att du får en kanal där hela ditt varumärke är samlat kan vara en klok investering”

Andrahandsmarknaden för domännamn har fortsatt att blomstra under pandemin. Vi var nyfikna på utvecklingen och de senaste trenderna, och tog ett samtal med Sten Lillieström, Dotkeepers expert på Domain Aftermarket.

Hej Sten! Vad jag förstått har andrahandsmarknaden för domännamn blomstrat ut rejält senaste året, med ett record breaking år bakom oss. Vad skulle du säga att det beror på?

Fler och fler företag inser att det finns ett värde i att domännamnet stämmer överens med deras varumärkesnamn. Stämmer inte namnet överens med varumärket finns det en tydlig tendens att vilja uppgradera sitt domännamn – då till en .com-adress som matchar företagsnamnet. Detta eftersom .com är fortfarande ”kronan på verket”. I och med att många .com-namn är upptagna, ökar trycket på andrahandsmarknaden och allt fler ”måste” köpa ett upptaget namn i stället för att registrera ett helt nytt.

Detta incitament, att ha ett domännamn som matchar varumärket, hänger ju ihop med vilket värde ett företag inser att ett varumärke har. Vad är det värt att ha något som gör att man når ut till sin målgrupp när bruset ut till användarna ökar? Varje månad blir det bara högre och högre konkurrens i sökresultat, i hur man når ut med sin reklam och försäljning till slutkund.

Man ser att företag blir mer villiga och förstår värdet i att investera i ett bra domännamn för att nå ut till sin publik. Jämför exempelvis detta mot vad det kostar att ha en app på App Store, som kan kosta en viss procent av dina intäkter under hela användningstiden. Att då vid ett tillfälle lägga 100 000 – 1 000 000 kr på ett domännamn som gör att du får en kanal där hela ditt varumärke är samlat kan vara en klok investering.

 

Hur har Covid-19 påverkat andrahandsmarknaden?

Det finns en luftficka när det gäller domännamn och Andrahandsmarknaden, som på det stora hela snarare fått en skjuts. Det blev en dipp när Covid-19 slog till och påverkade världen som kanske inget annat har gjort. Man trodde att alla marknader skulle dippa och så blev det också för domännamn, men bara under en kort period. Sedan gick det nästan bara spikrakt uppåt efter två-tre månader.

Det berodde helt enkelt på att efterfrågan ökade. Hur vi ska tolka det vet inte jag. Men det är väl så när alla sitter hemma och inte kan göra det som dom gör annars, kanske funderar man lite extra på hur man kan skapa sig en affärsverksamhet. Kanske har fler människor behövt ett domännamn under pandemin. Det byggs nya affärsmodeller nu och det behöver knytas till ett domännamn, allt blir mer digitalt. Detta var ju också en trend som fanns redan innan men jag tror att pandemin accelererade den trenden, ganska dramatiskt.

 

Vad har du sett för trender det senaste året?

De trender vi kan se är att de riktigt korta namnen, som har ett beständigt värde, är fortsatt väldigt eftertraktade. Men det är inte bara korta namn som har värde. Oftast handlar det också om välanvända uttryck. Namn som säger någonting men ändå samtidigt kan varumärkesskyddas.

 

Finns det andra faktorer som du tror kommer vara relevanta eller som kommer påverka andrahandsmarknaden i den närmsta framtiden? Kommer den bli mättad eller ej?

Antalet intressenter ökar, vilket gör att antalet lediga namn minskar och att priserna går upp. Marknaden fortsätter uppåt, digitaliseringen kommer inte att minska, viljan att starta upp nya verksamheter kommer inte att minska. Sedan kommer priserna såklart att fluktuera. Om man ser på de största försäljningarna, kommer man bara att se högre och högre prislappar och vi kommer också troligen att se att de lägsta försäljningarnas värde också ökar (som ju utgör dom allra flesta transaktionerna). Om man slår samman alla de ”mindre” försäljningarna till en klump så får man en någorlunda bild över hur marknaden ser ut.

Vi ser som sagt att det mest är .com-domäner som säljs på andrahandsmarknaden. Nya TLDs påverkar inte andrahandsmarknaden så särskilt mycket.

 

Har du några tips till företag som går i köptankar, vad är bra att  tänka på innan man kontaktar ägaren av namnet man vill ha?

Är namnet upptaget, kan det behöva köpas. Och då ibland för ganska höga summor pengar beroende på vilken identitet man valt och i vilket skede man är. Ett tips till företag som går i köptankar och vill köpa ett namn som är viktigt för deras business och som matchar företagsnamnet, är att ta hjälp av en domänmäklare.

Det är inte alla gånger lätt att hitta rätt innehavare, ta kontakt med säljaren, förhandla om pris och göra en bra affär. Det är särskilt viktigt att ta hjälp vid själva transferprocessen av domännamnet och pengarna, så det går rätt och säkert till. För att få domänen till ett rättvist pris krävs rätt argument och förståelse för värdet och historiken för en viss domän. Genom att ta hjälp av en expert kan du få en tydlig bild av vad domännamnet kan vara värt och köpa domänen till en rimlig nivå. Det är också så att risken för att en säljare ska trissa upp priset kan öka om förhandling sker utan mellanpart.

En annan sak är att det är lätt att sumpa en möjlighet när man försöker på egen hand, genom att uttrycka sig plumpt eller så när en innehavare har lite väl höga förväntningar.

Jag tror att det finns en stor osäkerhet hos många som behöver en viss domän som i många fall gör att de inte tar steget alls. Och det är synd, för rätt domännamn är viktigt på fler sätt än ett, och det är oftast fullt möjligt att komma överens. De som tagit steget vittnar ofta i efterhand om hur värdefullt det var.

 

Tack Sten för att du tog dig tiden att snacka med oss! 

Går ni i köptankar, har funderingar kring hur ett domänförvärv går till eller vill veta mer om andrahandsmarknaden för domäner? Hör gärna av dig till oss på hej@dotkeeper.com så berättar vi mer!