Varför serieentreprenören Mattias Tyrberg köpte meme.com för $ 1 250 000

När det eftertraktade domännamnet meme.com nyligen bytte ägare, var Dotkeeper involverade som köparens ombud. Prislappen innebär att det är en av de största domänaffärerna som skett globalt hittills under 2021.

Vi fick en pratstund med vår kund Mattias Tyrberg, serieentreprenör och grundare av bolaget Meme Limited, som alltså numera är ägare till den attraktiva domänen.

Hej Mattias och grattis till er nya, grymma domän!

Tack! Jag är förvånad över att det gick att köpa domänen och är glad att vi nu äger den.

Berätta gärna lite kort om dig själv!

Jag driver och har drivit flertalet olika bolag inom olika branscher sedan universitetet. Bland annat grundade jag Saplo (ett textanalysföretag) som sedan såldes till Strossle. Sedan har jag även hyresfastigheter. Jag bor i Helsingborg med min familj.

Hur såg er namnvalsprocess ut och vad fick er att slutligen landa i ert val?

Vi funderade på vad som vore det bästa tänkbara namnet. Ett tag var vi inne på Mememarket. Men, vi insåg att meme.com vore det bästa alternativet, att det namnet skulle hjälpa oss att få genomslag. Ju bättre domännamn man har, desto mindre risk att någon kan konkurrera på den positionen.

Så, jag bestämde mig för att ta reda på vad det skulle kosta att köpa meme.com och tog kontakt med säljarens ombud. Jag tyckte det var rätt konstigt att den var till salu i och med att det har varit en stor NFT-boom de senaste månaderna och många krypto-bolag har stor kassa.

(NFT står för Non-fungible token. NFT är en särskild kryptoteknik som, bland annat, används vid försäljning och ägande av digital konst. Genom att varje token motsvarar en unik del i en blockkedja skapas ett ”digitalt fingeravtryck”. För dig som är intresserad, kan du läsa mer om detta bland annat här.)

Nu, efter köpet, har jag fått höra från andra inom meme industrin att de önskar att de tänkt på att köpa domänen.

 

”Med domännamnet har vi kommit ett steg närmare vår vision!”

 

Berätta gärna, vad är tanken att domänen ska användas till?

Meme.com är marknadsplatsen för memes och information relaterad till dem. Webbplatsen är gamifierad med hjälp av krypto incitament. Idén kommer ur vårt företag marble.cards.

För att förstå affären behöver man förstå bakgrunden till idén.

Definitionen av en meme är något som uppnår stor popularitet och igenkänning på kort tid enbart via internet. Och saker som sprider sig har ett värde. Det finns olika delar av memes. Ofta är det en bild med en text, en gif som rör sig, eller något annat som är roligt, och som sprids i chattar, på Twitter eller i andra sammanhang.

Om vi backar banden till för ca 3,5 år sedan så kom de första NFT-erna, bland annat CryptoKitties, som alltså var bland de första digitala objekten som man kunde köpa via blockkedja. I samband med det blev digital konst en grej, digitala konstverk som man kan köpa. Ur detta uppstod Marble.Cards, som alltså är digitala samlarkort. Men vad som hänt med memes är att man börjat sälja själva konsten i memes. Ett exempel är Doge (hunden som säger wow), där ägaren sålde fotot för ett par miljoner kronor. De som har originalbilden, originalmemet, kan sälja något som får ett stort värde. Det är internetkultur. Kan man äga internetkultur så har det ett värde.

Det finns mer än originalkonstverket, man kan skapa versioner av originalet för att hitta en annan vinkel. Till exempel finns det x variationer av Doge-memes och det finns valutor kopplat till detta, i detta fall – Doge Coin. Valutan är ett värde av trenden, snarare än den digitala konsten. De som äger denna valuta äger inte konsten, utan en del av trenden. För att återigen ta exemplet Doge, hur populär är Doge? Det blir lite som att kolla trender på Google Trends, man kan alltså köpa in sig i en sådan trend.

Så, vi tänkte att vi ville skapa en marknadsplats för detta. Det finns miljontals olika memes, men det finns ett hundratals stora memes, varav flera inte har någon egen coin. Där vill vi vara marknadsplatsen, eller mötesplatsen, för detta! Och vi kallar det meme market, där du bli del av ett meme. Där kan man köpa in sig via tokens / coins och prata med andra som gillar samma och tillsammans försöka skapa mer intresse kring det. På så sätt sprider man budskapet, vilket potentiellt ökar värdet.  

Vi har också möjlighet att ge ut NFT-konstverk och vi jobbar för att få med dem som skapat konsten.

Se det som fan clubs kopplade till alla olika memes, där dess medlemmar har möjlighet att få olika fördelar om de blir mer populära.

Med domännamnet har vi kommit ett steg närmare vår vision!

 

”Dotkeeper har drivit processen, förhandlat om pris, och säkerställt transaktionen så att pengar och domännamn bytte ägare på ett säkert sätt.”

 

Vad motiverar prislappen på domänen, enligt dig?

Jag frågade mig själv: kommer domänen att betala av sig på lång sikt? I vårt fall kan vi räkna hem investeringen rätt snabbt.

Jag tycker man ska ställa sig frågan: Om jag köper detta, skulle mitt totala värde öka mer än det kostar? Klart att det är subjektivt, men så skulle jag tänka. Jag tror att många underskattar värdet av att ha ett bra domännamn. 

Exempelvis, det investeras stora summor i digitala konstverk, summor långt större än vad vi betalade för meme.com, men ofta glöms domänen bort. Jag tänker; kryptokonst vs domän, vad tror jag ger bäst avkastning? Sannolikheten att domänen ökar är högre. Även om kryptokonst kan vara värt mer idag har det bara funnits en kort tid och det kan komma något annat som tar över. Men en bra domän ser vi ju bara ökar i värde över tid.   

Vilken betydelse har domännamn idag generellt, enligt dig? 

Det beror på ens verksamhet. Men rätt domännamn är viktigt, även om jag skulle tro att domännamn är viktigare för B2C än B2B. Är man ett internationellt bolag behöver man ha .com, annars anser jag att man ska fundera på att byta namn.

Varför tog du kontakt med en domänmäklare? 

Jag hade etablerat en kontakt med säljarens ombud, men ville vara säker på att det är en trygg process. Erfarenheter inom krypto gör att jag vet att det finns mycket bedrägerier. Hur vet jag är säljaren av domänen verkligen är den som den utger sig för att vara? Hur vet jag att jag inte blir av med pengarna, utan att få domännamnet? Och, vad gör jag om så sker?

Jag har själv köpt och sålt domäner på egen hand tidigare. Men nu rörde det sig om en så stor summa pengar, att jag behövde veta att transaktionen hanterades säkert. Sedan ville jag också se om det gick att få ned priset något.

Varför blev det just Dotkeeper som fick hjälpa er?

Jag fick en rekommendation av en gemensam bekant med Hjalmar (VD på Dotkeeper).

 

”…en bra domän ser vi ju bara ökar i värde över tid””

 

Hur har Dotkeeper hjälpt er?

Dotkeeper har drivit processen, förhandlat om pris, och säkerställt transaktionen så att pengar och domännamn bytte ägare på ett säkert sätt.

Hur har du upplevt samarbetet med Dotkeeper?

Jättebra, jag uppskattar att jag fått snabb hjälp och att ni varit flexibla och tillgängliga. Och att transaktionen sköttes säkert.

Vad har du för tips till andra som funderar på om de ska köpa ”den där domänen” som de gärna vill ha, men som innehas av någon annan?

Jag tycker ju nästan alltid att det är värt det, men det är klart att man måste ha pengarna. Frågan man behöver svara på är vad hade det inneburit för mitt varumärke om jag hade denna domänen? Om man har budget och ser att det kommer att löna sig i längden, slå till. Domäner har ökat i värde över tid och kommer troligen att fortsätta öka i värde, det finns ett begränsat utbud.

Vi på Dotkeeper säger grattis till den grymma domänen och önskar Mattias och Meme Limited stort lycka till framåt!

Läs gärna mer om spännande meme.com här!

 

Går du i tankar att köpa ett upptaget domännamn? Kontakta gärna oss på Dotkeeper för ett rådgivning och initialt samtal.