Varför du inte ska underskatta att registrera ccTLDs på lokala marknader

Mycket har hänt sedan internets begynnelse, inte minst har utbudet av domänändelser drastiskt ökat under de senaste åren. Det finns flera fördelar med att registrera sitt varumärke under lokala domänändelser, bland annat ökad synlighet och varumärkesskydd, i jämförelse mot att endast äga .com-domänen.

De flesta av oss är nog bekanta med ändelser som .com, .net och .org (också kallade för Top Level Domains, TLDs). Ändelser som varit populära ända sedan starten. Men i takt med att allt fler verksamheter valt att finnas även digitalt, har utbudet av bra lediga domännamn blivit nästintill obefintligt. Under det senaste årtiondet har därför även 1300 nya lite mer kommunikativa ändelser lanserats, så som, .sport, .club och .top.

Det finns också en annan kategori av ändelser, som även dessa har använts under en längre tid, Country Code Top Level Domains (ccTLDs). Det vill säga landspecifika toppdomäner som är tilldelade olika länder baserat på deras ISO landskod. Alla länder har en tvåbokstavsbeteckning, exempelvis har Sverige .se, Norge .no och Danmark .dk.

ccTLDs kan vara ett bra komplement till er .com-adress på många olika sätt. Om ni missar att säkra upp era domäner i land som ni tänkt verka på i framtiden, kan det bli svårt att hävda er rätt till namnet i de länderna framöver. Låt oss gå in djupare i varför det är bra att registrera ccTLDs.

 

  • Skyddsperspektivet

Tänk dig att du ska starta upp din verksamhet i ett nytt land. En av de mest väsentliga tillgångarna för att nå ut till nya kunder blir då ditt domännamn. Vad gör du då om det är upptaget? För att undvika denna situation är det viktigt att i god tid registrera domännamn med ccTLDs i de länder där du redan finns eller planerar att finnas i framtiden. När det kommer till registrering och rätten till ett domännamn är det ”first come, first served”-principen som gäller, därför är det viktigt att säkra upp domäner på de marknader du vill verka på.

 

  • Lokala perspektivet

 I många länder är det ett ”must have” att ha landspecifika toppdomäner. I länder så som Ryssland, Tyskland och Norge är användarna väldigt måna om att det är en site med den lokala toppdomänen de besöker.

En .com-domän behöver också manuellt inriktas till rätt marknad, medan de landspecifika domänerna redan är inriktade och klara!

Landspecifika toppdomäner indexerar också bättre i google än vad en .com-domän gör. Så vill du vara synlig på lokala marknader är det ett bra sätt för att indexera högt.

 

  • Större utbud av lediga domäner

I världen finns det ca 137 miljoner registrerade .com-domäner, vilket kan göra det svårt att hitta bra lediga domännamn med .com-ändelsen.

ccTLDs har istället generellt sett mindre än en miljon registreringar per landsdomän. Det resulterar ju självklart i att det finns mer utrymme att hitta ett bra ledigt namn under landsdomäns-segmentet än i .com-segmentet.

 

  • Konnotation

nTLDs (new Top Level Domains) är ofta väldigt beskrivande i jämförelse med en .com eller en .net-domän. Det kan vara allt ifrån att ett gym använder sig av .health, till att en bank använder .bank, för att redan i domännamnet beskriva vad du kan förvänta dig på hemsidan.

ccTLDs kan också användas i ett beskrivande syfte. Företag inom Artificial Intelligence kan exempelvis använda sig av .AI, som egentligen är Anguillas landstoppdomän.

 

Värt att känna till vid registrering av ccTLDs, är att det eventuellt kan uppkomma svårigheter vid registrering av domännamn. Det kan exempelvis vara oreglerad prissättning, olika regeringars inblandning i registreringsregler och länders unika regler för registrering. Registreringskrav för ccTLDs hanteras av respektive lands statliga organisationer som har ansvar för landets toppdomän, vilket innebär att staten själva kan sätta specifika regler och riktlinjer för hur och vem som kan registrera domänen. Det kan exempelvis vara att det krävs lokal närvaro i landet du vill registrera en domän i. På Dotkeeper kan vi hjälpa dig att navigera kring vad du behöver för att kunna registrera en specifik landstoppdomän.

Vi på Dotkeeper hjälper dig gärna att se över vilka landsdomäner du bör prioritera att registrera för din verksamhet. Vi hjälper dig också att se över rekvisit för registrering och hur du på bästa sätt kan uppfylla dessa. Hör av dig till oss på hej@dotkeeper.com så hjälper vi dig!