3 kända missade domänförnyelser

Detta är topplistan du INTE vill hamna på.

Vi har träffat domänansvariga som berättar att de kan ligga vakna om natten och oroa sig för att missa förnya sina viktiga domännamn. Och visst vore det en mardröm, där konsekvenserna kan bli förödande med förlorade pengar, förlorad produktivitet och negativ varumärkespåverkan.

När ett domännamn inte förnyas och löper ut, blir det tillgängligt på den öppna marknaden och därmed fritt fram för vem som helst att registrera. En inte alltför ovanlig situation är att detta skett av misstag, och dess tidigare ägare måste betala stora belopp för att få tillbaka domännamnet. Att man tidigare ägt domänen ifråga, är inte lika med att man har rätt att få tillbaka det när det väl frisläppts.

Nedan är en lista över tre kända fall där företag missat att förnya ett betydelsefullt domännamn.

 

  1. Marketo:

2017 rapporterade The Register att miljardbolaget missat att förnya sin .com-domän. Marketo, som erbjuder en marknadsföringsprogramvara, blev varse av problemet då kunder inte kunde nå sina konton eftersom hemsida mm låg nere. Som tur var, var en av deras kunder en domänspecialist, som registrerade domännamnet och sedan lät Marketo få tillbaka domänen mot endast registreringssumman. Det var några svettiga timmar innan allt var uppe och fungerade som vanligt igen. Enligt källor donerade Marketo som tack en avsevärd summa till en välgörenhetsorganisation som domänspecialisten valde.

Läs mer om händelsen här!

 

  1. Bambora:

Ett svenskt exempel står Bambora för. 2015 rapporterade ehandel.se att Bambora missade att förnya ett domännamn, vilket orsakade driftstopp för deras betaltjänst Samport i över 12 timmar.

Läs mer här!

 

  1. Microsoft:

2003 hamnade Microsoft i hetluften, då de missat att förnya domänen hotmail.co.uk. Som resultat låg deras populära mailtjänst nere. Tack vare en välgörare fick de tillbaka namnet – dock efter en viss tid.

Läs mer här!

 

AAF.com – domännamn som löper ut men kommer säljas för ”mid-five to six figures”

Detta är inte en missad förnyelse, utan troligen ekonomiska skäl, som ligger bakom. Men den 7 januari i år, rapporterade domaininvesting.com att domänen aaf.com ligger ute för pending delete. När domänen släpps är det många som är angelägna om att fånga domänen. Troligen kommer så ske med så kallad drop-catch, för att sedan säljas vidare i auktion. Tre bokstavs .com domäner är ytterst eftertraktade och sannolikt landar slutsumman för denna domän på ett avsevärt belopp. Kanske hade inte summan räckt för att rädda The Alliance of American Football (AAF) från konkurs, men nog hade det ändå varit ett välkommet tillskott till konkursboet…

Läs mer här!

Detta är bara några exempel på företag som haft oturen att missa domänförnyelse. Det händer regelbundet både stora och små företag, men de flesta fall förblir okända.

Vill du se till att säkra dina domänförnyelser? Läs mer om vår tjänst för Domain Management!