Varför domännamn säljs för miljontals kronor

900 000 USD för great.com

30 000 000 USD för voice.com

300 000 USD för ncc.com

Första kvartalet 2019 såldes domäner för 9,5 miljoner dollar på andrahandsmarknaden!

Det faktum att varje enskilt domännamn alltid är helt unikt leder till en stark efterfrågan på attraktiva lydelser, där domännamn på andrahandsmarknaden kan byta ägare för många miljoner dollar.

Domännamnen ovan, tillsammans med sina prislappar, är exempel på domäner som bytt ägare under de senaste 18 månaderna. De vittnar alla om hur attraktivt det är att äga starka, kommunikativa domännamn.

Men vad är det som gör att domännamn kan betinga så stora värden för företag?

Nedan listar vi några vanliga anledningar till varför.

 

  1. För att äga ett attraktivt namn på ett nytt varumärke, produkt eller tjänst.

Domännamn är en unik adress på Internet, din identitet och ditt digitala varumärke. Att ha kommunikativt starka domännamn kommer att underlätta för dig i arbetet att lansera och bygga ditt varumärke. Starka domännamn är premium – prislapparna ovan är bevis på detta.

 

  1. Äga samma namn under en annan ändelse (toppdomän).

Som exempel, äger man redan ett namn under toppdomänen .se, kan det vara klokt att även köpa loss .com-domänen, i synnerhet om man har ett internationellt fokus.

.com är den mest registrerade och etablerade toppdomänen på marknaden idag. Under första halvan av 2019 var hela 74 % av alla transaktioner på andrahandsmarknaden .com-domäner.

För att dina besökare ska kunna hamna rätt, och för att förhindra att någon annan påverkar ditt varumärkes trovärdighet, är det viktigt att inneha de vanligaste toppdomänerna. Det är även viktigt att äga de landstoppdomäner som är relevanta för ditt varumärke, i nutid och i framtid.

 

  1. Korta ned sitt domännamn.

Att korta ner och förenkla sitt digitala varumärke är en vanlig önskan som driver köp av domännamn.

Det kan exempelvis vara så att ”group” ingår i det befintliga domännamnet, men där man önskar äga domänen även utan ”group” eftersom det namnet egentligen används mest. Korta och enkla domännamn är betydligt lättare att kommunicera.

 

  1. Letar efter ett beskrivande namn för ett varumärke eller marknadsföringskampanj.

Går mycket i linje med vad som redan sagts under punkt 1. Värdet av ett enkelt, kort och starkt domännamn bör inte underskattas. Det gör stor skillnad om en person snabbt kan förstå hur den ska uttala och stava ditt domännamn – eller om du behöver bokstavera det för att den ska kunna hitta till dig. Vi brukar hänvisa till så kallade ”radiotestet” – ett bra domännamn ska vara enkelt att uttala, enkelt att stava och enkelt att komma ihåg.

 

  1. För att proaktivt skydda sitt företag mot varumärkesintrång.

Rätt domännamn är viktiga verktyg som hjälper företag att stävja sig mot digitala varumärkesintrång. Så kallat ”Squatting” (registrering av domännamn som liknar någon annans varumärke för egen vinning) är inte något nytt fenomen, men ändå är det fortfarande många företag som behöver lägga onödiga resurser på att reaktivt bekämpa det. Det är därför viktigt att ha koll på de domännamn som skulle kunna användas av andra för att utnyttja ditt varumärke. Grunden i en smart domänstrategi är just att kartlägga vilka domännamn som behövs och varför, för att säkerställa kostnadseffektivisering och maximering av portföljvärde. För att värna om sitt varumärkes förtroende, krävs det att man som varumärkesägare har kontroll och löpande översyn över domänregistreringar som kan komma att påverka varumärket.

 

Har du ett domännamn du gärna vill ha men som är upptaget? Vi på Dotkeeper har snabbt blivit en ledande aktör inom just förvärvstjänster på andrahandsmarknaden. Vi har mångårig expertis och ett stort globalt nätverk som hjälper oss att göra bra affärer åt våra kunder. Kontakta oss så berättar vi gärna mer!