dittvarumärke.stockholm

Bryssel, Berlin, London och New York har alla varit pionjärer när det kommer till användandet av regionala stadsdomäner – nu har även Stockholm lagt upp en plan för verkställandet av toppdomänen .stockholm.

Toppdomänen, som lanseras inom kort, ska hjälpa Stockholm Stad att ta ett stadigt grepp om Stockholm som varumärke. Den nya toppdomänen gör det möjligt för Stockholm Stads verksamheter att använda adresser som exempelvis, visit.stockholm och skola.stockholm.

Vi fick en intervju med Marcelle Abou Haidar, projektledare på Stockholms stad, i augusti 2017, som då förklarade att .stockholm var en del i deras smarta stad-strategi.

Enligt en artikel från den 25/4 2018 med Computer Sweden säger Stockholm Stad att satsningen att köpa och driva toppdomänen till grunden inte bara handlar om att domänen kan hamna i fel händer, utan menar att Stockholm stad också ser stora kvalitativa vinster med satsningen. Toppdomänen skapar kommunikativa möjligheter för Stockholm stad, samtidigt som den skapar en ökad trovärdighet för deras webbsidor. Initialt kommer .stockholm nämligen endast att kunna användas av just Stockholms Stad, stadens bolag och evenemang som staden stödjer. Satsningen ökar därmed säkerheten, då regleringen hjälper till att motverka falska sajter.

Enligt artikeln i Computer Sweden finns det däremot planer på att så småningom öppna upp för fler aktörer som är verksamma i Stockholm. När detta ska ske, eller de exakta kriterierna för registrering, är ännu inte satta. Enligt artikeln kommer det dock att handla om svenska verksamheter.

Det är uppenbart att en spännande utveckling sker här kring stadsdomäner och vi på Dotkeeper ser fram emot att se fler städer använda egna stadsdomäner i sina varumärkesstrategier framöver.