Trendspaning från NamesCon 2017

NamesCon bjöd som vanligt på en givande start på det nya året, med fullspäckade dagar fyllda av intressanta föreläsningar och möten. För även om en hel del domäner byter ägare under dessa fyra dagar så handlar det lika mycket om att för Registryn, Registrarer och Registranter utbyta erfarenheter och skapa sig en förståelse om vilka trender som står för dörren.

Det är en utmaning att summera en hel konferens som denna, men de hetaste ämnena och det som vi kan förvänta oss att det fortsatt fokuseras en hel del på i domänbranschen under 2017, är ändå följande:

1. SSL går från ett ”Nice to have” till ett ”Need to have”.

Googles förändringar i sin sökalgoritm där säkra sidor och domäner skall premieras är nu en verklighet.

Detta innebär att man måste arbeta proaktivt även med certifikat kopplat till sina domäner för att inte bara förmedla säkerhet och trygghet utan även att det numera kommer påverka er synlighet. *SSL kommer att bli en ny standard.*

Att SSL blir en ny standard är något som berör alla – oavsett om du är företag eller privatperson, bedriver e-handel eller ”bara” har en informationssida. Det viktiga är att skaffa sig en förståelse för behovet, varför och hur det kan lösas på ett anpassat sätt.

2. På ett globalt Internet blir den lokala toppdomänen ännu viktigare.

Toppdomänerna blir fler och möjligheterna till nya kreativa och kommunikativa namn blir större.

Inom digital marknadsföring pratas det mer och mer om det ”lokala söket” och i en sådan värld blir även landspecifika toppdomäner allt mer viktiga för att påvisa sin lokala anknytning. Att .com är störst för många år framåt råder det ingen som helst oenighet kring, men det faktum att alternativen blir fler stärker också behovet av att säkra sin lokala närvaro i de länder där man är verksam.

Ett tydligt tecken på att vi kan förvänta oss att dessa landsspecifika toppdomäner kommer stärka sina marknadsandelar, samt att priserna på andrahandsmarknaden lär stiga, är att både domäninvesterare och registrarer (återförsäljare) allt mer ser över sitt utbud under lokala toppdomäner. Detta gäller framför allt för generiska och ”indexeringvänliga” ord.

3. Kortare är bättre (och dyrare).

En tydlig trend i andrahandsmarknaden är att med fler möjligheter och större tillgänglighet kortas också namnen ner.

Det är redan bevisat att nya toppdomäner indexeras lika bra som äldre toppdomäner såsom .com och .net. Därför blir det också naturligt att kortare och mer beskrivande domännamn ses som attraktivare än långa och krångliga fler-ords-domäner.

Vi ser också att allt fler företag spenderar större summor på att investera i riktigt korta namn eller akronymer i syfte att skapa enkelhet för primärt sin kommunikation i sociala kanaler.

Auktionen då?

I vanlig ordning bjöds det friskt på domänerna som listats till auktion även om de allra ädlaste sällan nådde sitt reserverade auktionspris och därmed gick vidare till fortsatt auktion online.

Dyrast på plats blev single.com som gick under klubban för $290’000.

Vi höll ett extra öga på de nya toppdomänerna för att följa utvecklingen på dessa och som vi konstaterat tidigare har de en bit kvar till sina motsvarigheter under .com sett till priset på andrahandsmarknaden. Som exempel kan sägas att luxaryclub.com såldes 2013 för $25’000.

luxury.club $5,000
gold.club $4,000
e.hosting $3,400
travel.agency $3,000
Business.broker $3,000
420.shop $3,000
diamond.club $2,300
Lasvegas.cam $2,200
boob.tube $1,700
Silver.club $1,500
domain.company $1,200
auctions.global $600
casino.club Reserve Not Met

 


 

Vi ser redan fram emot NamesCon 2018 men fram till dess är ni välkomna att ta del av våra tjänster. Tveka inte att kontakta oss för tips och råd kring allt som rör domännamn.