Toppdomänerna som rockar internet

Året var 1986 och The Final Countdown med Europe ekade i radioapparaterna runt om i landet. Kanske var det just den låten som internet-pionjären Björn Eriksen lyssnade på när han registrerade Sveriges första nationella toppdomän- .se. Vilket för övrigt också var en av de första lands-toppdomänerna i världen. Men skulle den kunna fightas med de stora toppdomänerna, .com, .net, och .org, som lanserats året innan?

Vi hoppar nu raskt till det första kvartalet av 2018 och en rapport från företaget Verisign som visade ett index på 333.8 miljoner domänregistreringar. 333.8 miljoner. Det var en ökning med 1.4 miljoner sedan fjärde kvartalet 2017 och det ökar i snitt med 3.2 miljoner år efter år.

Och… wait for it… Nej. Sveriges .se finns kanske som väntat inte med bland de ledande landsdomänerna, men vi är ändå på något sätt med och fightas i matchen med ca 1.8 miljoner registrerade .se-adresser och vem vet hur det ser ut om några år.

Det är istället inte helt oväntat Kina (.cn) som tar ledningen med 21.4 miljoner registreringar följt av Tokelau (.tk) på 19.9 miljoner. Tyskland (.de) och Storbritannien (.uk) tar tredje och fjärde platsen på de som registrerat flest domännamn sedan januari 2018.

.com är fortfarande den domän som klingar mest bekant i gemene mans öron och likaså den domän som har allra flest registreringar, ca 134 miljoner. Några andra domäner som ivrigt kämpar för att bli stora och som desperat ropar ”Men hallå, det är väl ingen tävling!” är bland annat .top, .xyz, .loan och .club.

Mycket har hänt sedan 1986 och kanske fäste Björn Eriksen sig vid en särskild textrad ur låten som så småningom skulle bli en megahit. ”We’re leaving ground. Will things ever be the same again?”.

Förlåt, men jag kan inte släppa det. 333.8 miljoner. Det är verkligen en jättestor summa. Vi som gick i mellanstadiet i början av 90-talet tänker tyst för oss själva ”Det är 667.6 miljoner tuggummin”. Man räknade så på den tiden. Det var helt normalt.

 

// Andreas Karlsson, snart Content Producer på Dotkeeper