Intervju med Stockholm stad om nya TLDn .Stockholm

New York, Berlin, Paris och Stockholm är några städer som tagit initiativet att driva sina egna toppdomäner i samband med att ICANN öppnade upp för en utvidgning av Internets infrastruktur. Som enda svensk stad kommer nu snart huvudstaden att kunna stoltsera med ändelsen .Stockholm.

”Stockholm ska bli världens smartaste stad till 2040. Att äga vår egen toppdomän går hand i hand med digitaliseringen och *smart stad strategin* som staden har beslutat om.”

Dotkeepers Marcus Glaad fick en pratstund med Marcelle Abou Haidar (projektledare) på Stockholms stad och passade på att ställa 10 frågor om initiativet och syftet med toppdomänen .Stockholm.

Varför behöver Stockholm Stad en egen toppdomän?

Det är flera aspekter som spelar in för denna fråga. Den främsta och mest drivande är Stockholms roll i digitaliseringen. Stockholm ska bli världens smartaste stad till 2040. Att äga vår egen toppdomän går hand i hand med digitaliseringen och smart stad strategin som staden har beslutat om.

Stockholm är en möjliggörande miljö för etablerade och start-up bolag inom IT och tech. Vi lockar talanger från hela världen och föder banbrytande idéer. Det är då viktigt att Stockholms stad föregår med exempel och är en drivande kraft i utvecklingen.

Var .Stockholm det självklara valet eller var ex. .STHLM ett alternativ?

Det fanns diskussioner i början om bland annat .STHLM – men det är inte internationellt känt, samt att vissa stavar STKLM. .STHLM lämnar alltså alldeles för mycket rum för misstag och felstavningar (och tar minst dubbelt så lång tid att säga än Stockholm).

Hur såg ansökningsprocessen ut?

Alla som var med och ansökte jobbar inte kvar här, så jag svarar så gott jag kan. Stadsledningskontoret (kommunikation och avdelningen för digital utveckling) satte ihop en ansökan tillsammans med domänkunniga som bestod av en registrar och backendleverantör för .stockholm (Dipcon och Afilias). Det var ett ytterst litet fönster för att skicka in ansökan, och den var väldigt utförlig och skulle både förklara varför Stockholms stad hade rätt till .stockholm och hur vi tänkt efterleva alla de regler som ICANN har för de nya toppdomänerna såväl de juridiska som tekniska.

Den publika delen av ansökan finns fortfarande att läsa här, där kanske punkt 18 är nog den enda som är intressant även om vi omarbetat vissa delar av den här

Varför väljer ni att lansera toppdomänen först nu och inte tidigare, ni har ägt toppdomänen sedan 2014?

Vi har ägt den sen 2014, men sen tillkommer tester m.m, så den blev delegerad in i root zonen först sent i september 2015. I början ville man avvakta och se hur det gått för andra städer som startat upp sina toppdomäner (ex Berlin, London, Bryssel, Amsterdam, New York).

Sedan blev det dags att uppdatera den tekniska plattform som vår webb (stockholm.se) idag är byggd på, då passade man på att göra flertalet användarundersökningar som visade att det även var dags att uppdatera webben i stort för att öka användarvänligheten för våra besökare. Ett stort arbete med andra ord. Det blev därmed också det självklara valet att sammanfläta två lanseringar: en ny fräsch webbplats med en ny fräsch toppdomän.

Vad är er uppfattning om de nya ”stadstoppdomänerna” som .Berlin, .London, .NYC m.fl? Vad har de gjort bra och vad tar ni med er från deras lanseringar?

Vi har varit väldigt imponerade av de olika städerna. De har olika variationer på strategi, och vi tycker de har lyckats otroligt bra med tanke på att de var först ut. Stockholm har inte samma strategi och kommer inte använda toppdomänen på samma sätt, så vi har valt att titta mer på .brands, där vi tittat på bland annat hur MLB gjort med redirects in till ”moder-sajten” (vanity URLs, se exempel yankees.mlb) och home.sandvik där de valt att helt gå över till sin egen toppdomän.

Det vi har tagit med oss från stadstoppdomänerna är vikten av att kommunicera VAD en toppdomän är, och att du inte behöver lägga till .se efter stockholm. Bryssel körde en stor kampanj om att ”be .brussels” där de inte nådde hela vägen med att .brussels faktiskt var en domän. Här blir det väldigt viktigt för oss att gå ner på djupet och vara övertydliga i vår kommunikation till en början.

Känner ni till om någon annan stad i Sverige kommer gå i era fotspår?

Jag har för mig att det fanns lite diskussioner i Göteborg runt tiden Stockholm valde att ansöka, men de valde att inte gå vidare med det. Nu vet jag inte om det bara är ett rykte, men jag personligen skulle tycka det var väldigt roligt om fler städer följde i våra fotspår. Det ger möjligheter till roliga utbyten och samarbeten, och stärker då Sveriges varumärke mer än bara Stockholm.

Hur kommer toppdomänen att nyttjas av Stockholm Stad?

Vi kommer använda toppdomänen för att bättre paketera och kommunicera vår service till stockholmarna.

Kommer företag eller privatpersoner kunna registrera direkt under .Stockholm och i såna fall när?

I dagsläget så är .stockholm endast tillgänglig för Stockholms stad, stadens bolag och evenemang som staden stödjer. Det skulle vara jättekul om vi en dag kunde erbjuda .stockholm även till våra stockholmare, men det är inget vi i dagsläget arbetar för.

Hur har intresset varit hittills för .Stockholm?

I Stockholm och inom kommunen så är intresset nyfikenhet blandat med försiktighet. Man väntar in för att se hur andra gör innan man själv tar steget ut, samtidigt som man vill vara en förebild inom den digitala utvecklingen. Internationellt och inom domänvärlden är intresset däremot väldigt stort. Vi får många förfrågningar av personer och bolag som vill registrera .stockholm adresser.

När kan vi besök den första hemsidan med ändelsen .Stockholm?

Hösten 2017 kommer den allra första hemsidan med ändelsen .stockholm.

Vi på Dotkeeper ser med spänning fram emot att följa Stockholms stad i det fortsatta arbetet med .Stockholm!

 

På bild: Från ett soligt Stockholm – Marcus Glaad från Dotkeeper och Marcelle Abou Haidar från Stockholms Stad.