Snart släpps toppdomänen .Africa

Många domänexperter ställer sig nu frågan om .Africa kommer bli den nya självklara ändelsen för företag och organisationer i Afrika. Afrika är en kontinent i ekonomisk tillväxt. Med över 1 miljard invånare i 55 länder, och ökande Internetpenetration (år 2005 var Internetpenetrationen 2%, 2016 var motsvarande siffra 25%), är detta en marknad med stor potential.

Med målet att etablera ”Africa in one Space”, syftar .Africa att tillförse att en säker och modern teknisk infrastruktur hjälper kontinenten att utnyttja sin socioekonomiska kapacitet och potential.

 

“The dotAfrica registry will place special emphasis on securing the rights of intellectual property owners, Internet users and the broader African community.”

 

Bakom .Africa står UniForum SA (trading as the .ZA Central Registry, ZACR), en ideell organisation baserad i Johannesburg, Sydafrika, som också är ansvariga för att driva toppdomänen .za (Sydafrika).

Med .Africa vill man öka möjligheterna för näringslivet och det civila samhället att bygga varumärken, främja utveckling och etablera långsiktiga relationer i Afrika. Förhoppningen är att .Africa ska kunna fungera som global identitet för afrikanska Internetanvändare, liksom .asia och .eu gör för sina respektive regioner.

Värt att tillägga är att många av de Afrikanska ländernas lokala ändelser är komplexa och dyra att registrera. Detta är något som kan tala för att .Africa har en ljus framtid. Med snart 15 år i branschen kan jag dock inte låta bli att i sammanhanget nämna att det alltid finns fördelar med lokala ändelser. Inte minst just nu när ”det lokala söket” är allt viktigare för företag att bemästra.

Lanseringsfaserna kommer likt samtliga lanseringar av nya toppdomäner ske i tre steg.

Sunrise

4 April 2017 – 2 Juni 2017
Här får alla varumärkesägare som anmält sina varumärken till Trademark Clearinghouse (TMCH) Sunrise förtur att registrera sina domäner.

Land rush via EAP (Early Access Program)

5 Juni 2017 – 30 Juni 2017
Registrering öppnas för alla via fyra land rush faser, alla med olika prisnivåer. Ju högre pris, desto tidigare får du registrera.

General Availability

4 Juli 2017
Domäner blir tillgängliga enligt sedvanlig först-till-kvarn princip.

Personligen kommer jag att följa .Africa med spänning under det kommande året.

// Marcus Glaad

PS. Mer information och fördelar med den nya toppdomänen, finnes här DS.