Vad är skillnaden mellan Anycast och Unicast DNS?

Är din nuvarande DNS-lösning tillräcklig för dina behov?

DNS står för Domain Name Server (Domännamnssystemet) och är tekniken som möjliggör att, och hur, domännamn fungerar.

Det finns flera tjänster för DNS idag, och det viktigaste är att du som webbplatsägare har det alternativ som motsvarar era behov på bästa sätt för era domäner. Detta eftersom ert val av DNS leverantör kan hjälpa er att bättre rusta för större trafikmängder och skydda mot nedtid (och som bekant kan nedtid leda till tråkiga konsekvenser i form av förlorade intäkter och produktivitet).

Vanliga DNS tjänster är idag baserade på Unicast- eller Anycast-teknologi.

Unicast är en teknologi som allt fler överger till förmån för Anycast, vilken tillhör den senaste teknikens DNS-lösning. Enligt tester av det oberoende företaget Pingdom kan Anycast klassas till en av marknadens säkraste. Till skillnad mot Unicast är nämligen Anycast baserat på ett DNS-nätverk med flera DNS-servrar utplacerade runt om i hela världen. Detta ökar säkerheten i och med att flera servrar tillsammans svarar för att ta emot trafiken. Med Unicast används färre DNS-servrar som i många fall är placerade på samma ställe, vilket innebär ökad sårbarhet för t.ex. driftstopp. För Anycast gäller även att trafiken dirigeras automatiskt via den närmaste DNS-en vilket gör att besökarna snabbare når webbsidan.

Sedan i vintras erbjuder vi på Dotkeeper förbättrad uppsättning av DNS som är uppdaterad till Anycast. Uppdateringen innebär att vår DNS svarar på 10 olika datacenters runtom i världen, vilket ger ökad säkerhet och skydd mot nedtid eller DDOS-attacker. Denna uppdatering innefattar alla våra kunder som har domännamn placerade hos oss på Dotkeeper. Skillnaden för dig som Dotkeeper-kund blir att dina webbplatser är ännu mera säkrade och rustade.

Vill du veta mer om vår DNS-lösning? Välkommen att kontakta oss.