Praktiskt taget icke-existerande – sedan kritiskt

Om jag skulle välja en underprioriterad aspekt av marknadsföring, en som sällan eller aldrig skulle hamna högst upp på agendan, så är det valet av namn och förvärvet av motsvarande domännamn. Bristen på angelägenhet på den här avdelningen leder tyvärr ofta till en extrem version av ”gradvis, sedan plötsligt”, när polletten sent omsider oundvikligen trillar ner.

Som mäklare vid domännamnsförvärv sitter jag ofta på första parkett med insyn i effekten av beslut kring affärsnamn och namnval. Det kan ofta vara en ganska osmickrande och frustrerande upplevelse.

Jag gissar att du inte skulle vilja se att din dyra och nogsamt utformade logotyp återgavs ”ungefär” så som den ser ut. Det skulle kanske vara av yttersta vikt att den ser ut precis så som den designats, för att inte skapa förvirring eller urvattning av varumärket. Du skulle heller antagligen inte vilja att den publicerades i sammanhang där den kan tolkas negativt, eller påverkas negativt. Men med domännamn är detta ofta precis vad som händer, utan att någon lyfter på ögonbrynen.

Affärsnamn är generellt precis lika minutiöst utformade som vilken visuell design som helst, kanske till och med i ännu högre utsträckning. Domännamnet är ansiktet utåt och representationen av den språkliga varumärkesidentiteten. Det digitala varumärket. Det finns troligen få godtagbara argument för kompromisser och förvirring där också.


Med detta i beaktning, så är det fortfarande alldeles för vanligt att storföretag efter kanske månader av kostsam branding och namnutveckling, helt sonika glömmer eller ignorerar att säkra motsvarande domäner.

Som mäklare är det inte ovanligt att en förvärvsorder dimper ner en vecka innan planerad lansering. Det som inte ens fanns på agendan blev plötsligt kritiskt. En hel organisation kan plötsligt hänga på ett domänförvärv, och hela IT-avdelningar bli stillastående, bitandes på naglarna. Andra gånger så fortsätter undfallenheten och lanseringen görs på en domän som inte matchar varumärkesnamnet. Polletten trillar ner först ännu senare.

Hursomhelst så är det tydligt att liknande agerande skapar väldigt dåliga affärer. För att undvika att hamna i liknande rävsax, där namnet som motsvarar varumärket innehas av någon annan, som i lugn och ro kan se hur antalet förflugna mail ökar, hur trafiken ökar och hur värdet på domänen stiger, så krävs framförhållning och strategi.

Dotkeeper hjälper gärna till med bedömningar kring möjligheten att förvärva namnet ni använder i domänform. Ju tidigare i processen det kan ske, desto bättre.

Kontakta oss så berättar vi gärna mer kring hur processen ser ut och hur vi ska agera för att få till en så bra deal som möjligt.