Nu kan du registrera din .blog-domän

Många är de nya toppdomäner som lanserats, och många har hittat nya kreativa och kommunikativa namn under de drygt 25 miljoner domännamn som registrerats sedan lanseringen av dessa nya ändelser.

Flera av de nya ändelserna är väldigt nischade och med ett begränsat upptagningsområde, medan vissa snarare är väldigt globala. Det är också dessa mer globala, ofta korta, toppändelser som rönt störst medial uppmärksamhet, haft flest ansökningar i släppet av nya toppdomäner och som sålts för dyra summor under de efterföljande auktionerna.

I slutet av september lanserades .shop. I slutet av året förväntas .web gå live.

Den tredje haussade toppdomänen av dessa stora är .blog. Denna toppdomän hade sammanlagt nio ansökningar från bl.a. Google (ansökte om totalt 101 toppdomäner) och Donuts (ansökte om totalt 307 toppdomäner). Det längsta strået och den som i detta fall grävde djupast i plånboken blev till slut Automattic, ägaren till det världskända publiceringsverktyget WordPress. $19 000 000 betalade man till slut för rättigheterna för .blog som man själva beskriver som ”a name that truly matches your identity”.

Som med de allra flesta andra nya toppdomäner handlar det inte om att ta en ny toppdomän och ersätta en befintlig utan om att komplettera det befintliga eller att skapa nya digitala kanaler för sina besökare. Vi på Dotkeeper kommer ha kvar vår blogg på hemsidan och den kommer att nås precis som vanligt – men vi kommer komplettera den med dotkeeper.blog i syfte att tydliggöra den och skapa en direkt kanal in till den.

Just nu kan varumärkesinnehavare med varumärken i Trademark Clearinghouse nyttja sin förtursrätt. Den 2-9 november erbjuds att, mot en högre avgift än vid det allmänna släppet, registrera önskade namn i en s.k. Landrush-fas. Har samma domännamn flera ansökningar på sig leder det till auktion.

När landrushauktionerna är avslutade öppnar man upp för allmänna registreringar, den 21 november.

Vi på Dotkeeper tillhandahåller såklart såväl registreringar som eventuella auktioner. Om du har frågor är ni i vanlig ordning varmt välkomna att kontakta oss!