Person med laptop.

Fejksidor, eller falska webbsidor, är webbplatser skapade för att efterlikna legitima sajter med syftet att lura besökare. De kan se ut som din banks hemsida, en populär nyhetssajt eller en välkänd nätbutik, men målet är ofta att stjäla personlig information, som inloggningsuppgifter eller kreditkortsnummer, eller att sprida skadlig programvara.

I den här artikeln förklarar vi vad fejkade hemsidor är, hur du känner igen en fejkad hemsida och hur du kan tänka för inte bli lurad av en fejksida.

Vanliga sorters fejksidor

Det finns flera olika sorters fejksidor, alla med syftet att lura sina användare. De vanligaste fejksidorna är:

  • Fejkade nyhetssidor: Dessa sidor sprider falsk information eller propaganda med syftet att påverka opinioner eller skapa förvirring. För att kunna uppfattas som legitima nyhetskällor kopierar de sin design från välkända, väletablerade medier. Det här är en typ av sajt som blir allt vanligare, enligt YLE. 
  • Falska nätbutiker: ​Även om de efterliknar legitima e-handelsplatser, så är de falska nätbutikerna enbart ute efter att lura kunder på pengar eller personlig information. De erbjuder produkter, ofta kända märken, till osannolikt låga priser, men levererar aldrig varorna.​
  • Phishing-sidor: De här sidorna är ofta en del av en större phishingattack. De kan spridas via e-post, sms, annonser eller sociala medier, och efterliknar ofta inloggningssidor för vanliga tjänster som banker eller e-postleverantörer. Huvudsyftet är att komma över känslig information, som till exempel användarnamn, lösenord eller kreditkortsnummer.

Hur känner man igen en fejksida?

Om du kan identifiera en fejksida har du goda chanser att kunna skydda dig mot att bli lurad. Här är några tecken att du behöver vara uppmärksam på:

  • Webbadressen (URL): Kontrollera att adressen stämmer exakt överens med den legitima sidan. Fejksidor kan ha små variationer, som till exempel extra bokstäver, stavfel eller domäner som slutar på ”.net” istället för ”.com”.​
  • Språk och design: Var uppmärksam på stavfel, tveksam grammatik eller dåligt översatt text. En oprofessionell design eller lågupplösta bilder kan också vara varningstecken.​
  • Oemotståndliga erbjudanden: Om en sida erbjuder produkter till priser som är betydligt lägre än de är på andra sidor, bör du vara skeptisk. Verkar det för bra för att vara sant, så är det ofta det.

Hur skyddar man sig mot fejksidor?

För att undvika att bli lurad av fejkade hemsidor kan du följa dessa råd:

  • Var källkritisk: Fundera över syftet med informationen du läser. Vem ligger bakom sidan och vad kan de vilja uppnå?
  • Kontrollera webbadressen: Säkerställ att du befinner dig på rätt domän och att adressen är korrekt stavad.​
  • Använd säkra betalningsmetoder: När du handlar online, använd betalningsalternativ som erbjuder köpskydd, till exempel kreditkort eller betaltjänster.​
  • Uppdatera din programvara: Skapa en vana att alltid hålla webbläsare, antivirusprogram och andra relevanta program uppdaterade för att ha ett skydd mot kända säkerhetshot.​
  • Tänk efter innan du klickar på misstänkta länkar: Var vaksam gällande länkar i e-postmeddelanden eller på sociala medier, särskilt om de kommer från avsändare du inte känner igen.

Så kan du agera om du misstänker att du blivit lurad

Om du misstänker att du har besökt en fejksida och lämnat ut känslig information, bör du:

  • Kontakta berörda parter: Om du till exempel har lämnat ut bankuppgifter, kontakta din bank omedelbart.​
  • Övervaka dina konton: Håll koll på bankkonton och kreditkort och rapportera eventuella transaktioner snabbt.
  • Byta lösenord och koder: Ändra lösenord och PIN-koder på alla tjänster som du tror kan ha påverkats.​ Om du använder samma lösenord även på andra tjänster, bör du ändra dem också för att vara på säkra sidan.
  • Anmäla händelsen: Om du råkat ut för bedrägeri på det här sättet bör du först anmäla det till Polisen och, om det gäller falska nätbutiker, sedan även rapportera det till Konsumentverket. 

Ta hjälp av Dotkeeper för att skydda din digitala närvaro

Är det dags att se över företagets skydd mot intrång på hemsidan? Vi på ​Dotkeeper erbjuder ett flertal tjänster som minskar risken för obehöriga att ta sig in:​

  • Skydd mot varumärkesintrång: Tjänsten innebär en snabb och effektiv hantering av varumärkesintrång, inklusive borttagning av webbsidor eller innehåll som gör intrång på dina rättigheter. De juridiska insatser som krävs för att återta olovligt använda domännamn ingår. Domänbevakning är även det att ses som en central del i ditt skydd mot varumärkesintrång.  
  • Domänhantering: Du får en trygg och effektiv lösning för dina digitala tillgångar som webbplatser, domännamn och digitala certifikat, och även för kunddata, varumärkesmaterial och programkod. Med en centraliserad och säker hantering av era domäner slipper ni onödig administration, minimerar risker och skyddar er effektivt mot intrång.

Är du osäker på vilket typ av skydd som passar dig bäst? Kontakta oss för rådgivning!