"Vi har berikats med en känsla av trygghet i att ha en partner som är kunnig och ger snabba svar och råd när behovet uppstår"

NORMA Group är en internationell marknadsledare inom konstruerad och standardiserad fog- och vätskehanteringsteknik. Med cirka 8 800 anställda förser NORMA Group kunder i över 100 länder med mer än 40 000 produktlösningar. NORMA Group hjälper sina kunder och affärspartners i att bemöta globala utmaningar som klimatförändringar och den ökande resursbristen.

För att kunna nå sina kunder globalt är det varit viktigt att ha en säker och genomtänkt strategi för domännamn och varumärken. Tillsammans med AWA har NORMA Group Sweden nu samlat all sin IP -hantering till en leverantör, AWA | Dotkeeper.

Vi fick möjlighet att tala med Rita Örneus, Marketing Service Coordinator Group Marketing på NORMA Group, för att se vad hon tycker om samarbetet.

Vad är din roll på företaget?

Min roll på NORMA Group är att administrera våra digitala system och immateriella tillgångar, till exempel varumärkesskydd, DAM, domäner och varumärken. Jag samordnar och ser till att koncernens interna styrdokument, såsom riktlinjer, policyer, mallar, etc. följer de etablerade Corporate brand guidelines som vi har.

Hur ser framtiden ut?

Det framtida arbetet med domäner kommer troligen att präglas av svårigheter att begränsa vårt innehav på den marknad som nu växer fram. Nya domäner dyker upp hela tiden och det är viktigt att veta vilka domäner du måste ha, behöver ha och vilka du kan ignorera. Samtidigt som du vill skydda ditt företag mot intrång, piratkopiering och falska webbplatser finns det en betydande risk att domänportföljen blir för stor vilket innebär onödigt höga kostnader.

Utmaningar:

Vilka problem eller utmaningar stötte du på som fick dig att välja våra tjänster?

Vi hade ett stort antal domäner som vi behövde en tydlig och lättillgänglig kontroll över. Vi ville också minska hanteringskostnaden så mycket som möjligt. Den tidigare leverantörens tjänster var inte bara dyra utan också krångliga.

– Vilka utmaningar hade ni relaterat till den digitala delen av ditt varumärke?

Det är svårt att hitta bra och logiska vägar till våra webbplatser utan att köpa för många domäner. Samtidigt vill vi se till att samvetslösa företag inte registrerar liknande domännamn som är länkade till andra webbplatser.

– Vilka utmaningar hade ni relaterat till den juridiska delen av ditt varumärke?

Övervaka och skydda våra varumärken från intrång och piratkopiering.

Varför är det viktigt att arbeta strategiskt och konsolidera IP -portföljen hos en leverantör?

Det är mycket mer effektivt och tidsbesparande att använda en partner som med tiden får goda kunskaper om oss, vår företagshistoria, vår policy och våra produkter.

Lösningar:

Kan du beskriva hur AWA | Dotkeeper har hjälpt till att lösa era utmaningar?

Dotkeeper beskrev öppet hur arbetet hos dem fungerar och vad vi kan förvänta oss av dem. De lyssnade på oss och våra önskemål och hjälpte oss genom hela transfersprocessen.

Vilka eller vilka tjänster har varit mest hjälpsamma under samarbetet?

Dotkeepers Fulfilment team har gjort ett makalöst bra jobb med transfer av våra domäner! De har slitit och kämpat för att flytta våra domäner, utan att störa oss mer än nödvändigt. Överföringsarbetet beräknades ta 4 månader men slutfördes först efter 9 månader på grund av motpartens ovilja att samarbeta.

Resultat:

Hur har ni upplevt processen från början till idag?

Fantastiskt bra. Vi har inte behövt anstränga oss mycket, processen har varit väldigt smidig för oss. Efter transfern är vi mycket nöjda och det dagliga arbetet går snabbt och smidigt.

Vilket värde ser ni med AWA I Dotkeeper för era varumärken och domännamn?

AWA har känt oss och våra varumärken länge, vilket är en trygghet. Dotkeeper har därför snabbt lärt känna oss. Dotkeeper kan också förlita sig på AWA och deras erfarenhet och kunskap om våra varumärken. Det gör att vi kan ha en mer likvärdig utgångspunkt och få en kortare startsträcka.

Hur arbetade ni tidigare med era varumärken och domännamn och vad är effekten av att konsolidera allt hos samma partner?

Våra varumärken har varit med AWA länge, till skillnad från våra domäner som har hanterats av flera olika företag. Detta har till stor del berott på att domäner har varit ett nytt fenomen och vi har fått byta företag på grund av yttre omständigheter som företagssammanslagningar. Vi initierade själva flytten till Dotkeeper när vi upptäckte möjligheten att samla våra varumärken och domäner under ett och samma tak.

 Slutligen, vad är resultatet av vårt samarbete för er?

Vi kan på ett snabbt och enkelt sätt överblicka vår IP-portfölj. Vi har också berikats med en känsla av trygghet i att ha en partner som är kunnig och ger snabba svar och råd när behovet uppstår. Dotkeeper är aktiva, ambitiösa och uppdaterade om vad som händer, och svarar snabbt på våra frågor och funderingar.

Historien bakom NORMA Group:

NORMA Groups produkter hjälper till att minska klimatskadliga utsläpp och använder vatten mer effektivt. Dess innovativa sammanfogningslösningar används i vattenförsörjning, bevattnings- och avloppssystem, fordon med konventionella och alternativa drivsystem, fartyg och flygplan samt byggnader. NORMA Group omsatte cirka 952 miljoner euro år 2020. Företaget har ett globalt nätverk med 27 produktionsanläggningar och många försäljningskontor i Europa, Nord-, Central- och Sydamerika samt Asien-Stillahavsområdet. Huvudkontoret ligger i Maintal nära Frankfurt/Main. NORMA Group SE är noterat på Frankfurtbörsen på den reglerade marknaden (Prime Standard) och är medlem i SDAX.