Intervju med Danny Aerts, VD på IIS

 

”Jag tror det finns ett behov och syfte med de nya toppdomänerna men de måste få ut budskapet mycket bättre än idag.”

 

Till att börja med Danny, är du nöjd med årets upplaga av Internetdagarna?

-Mycket! Internetdagarna växer för varje år och vi har snart vuxit ur lokalerna här. Vi kommer behöva hitta nya lokaler i city om vi fortsätter växa även nästa år. Återigen haft bra och intressanta paneler och talare.

 

Om du skulle trendspana inför 2016?

-Då vill jag se en ännu bättre paketering från våra registrarer, mer helhetslösningar som förenklar för kunderna så att fler registrerar domäner de är intresserade av. Jag vill att vi erbjuder bättre möjligheter och rabatter för kunder som väljer att registrera 5 domäner istället för 1. Och jag vill se en ökad trend och tillväxt där privatpersoner registrerar namn.

Ni har övertagit driften av .NU, kan vi förvänta oss flera toppdomäner som driftas av er?

-Inte just nu men med vårt uppdrag så kan vi ta in fler toppdomäner under förutsättning att de har en anknytning till Sverige, då vår uppgift bland annat är att bidra till att utveckla Internet i Sverige.
Vi kommer alltså inte ta över exempelvis .DK även om jag gärna hade gjort det men det är alltså inte möjligt men om .Stockholm skulle inkomma med en förfrågan skulle vi kunna göra det.

Hur ser du på lanseringen av de nya gTLD’erna (nya toppdomäner)?

-Som alla andra kan konstatera så ökar inte antalet registreringar i den takt som förväntats. De nya toppdomänerna kommer behöva lägga mycket mer tid och pengar på sin marknadsföring om de skall lyckas öka medvetenheten och användandet tror jag. Jag tror det finns ett behov och syfte med de nya toppdomänerna men de måste få ut budskapet mycket bättre än idag. På den svenska marknaden återstår det att se hur användandet blir.

Fler intervjuer från Internetdagarna publiceras inom kort!