Är det dags att starta upp en ny webbplats eller har ni funderat på att byta domän? Spännande! Guiden du just nu läser hjälper dig göra just detta, samtidigt som ni får möjligheten att kratta manegen för framgång på Google!
Trafik till webbplatsen är en avgörande komponent för alla typer av bolag som har en närvaro online. Google är en självklar navigationsväg för besökare i alla åldrar och med det blir det också en självklar del i marknadsföringsmixen. Tekniken för att förbättra sin synlighet på Google är sökmotorsoptimering och där spelar även webbplatsens domän en avgörande roll.
Att tänka på när ni väljer domän
För att göra tipsen så omfattande som möjligt bryter vi ner domänen i dess beståndsdelar*. Alla går mer eller mindre att optimera och vi kommer kika på exakt hur, när och varför vi gör det!
* Strikt talat är inte protokollet en del av domänen, men i regel väljs det i samband med en ny domän, så de tipsen bjuder vi på. Varsågod!
Toppdomäner (Top-level domain)
Just toppdomäner (även känt som top-level domain) har varit en het potatis sen 2014 när de nya generiska domänändelserna (gTLD) släpptes. Faktum är att det diskuterats långt innan dess, åtminstone för marknader i Europa, där .com inte varit lika självklar.
Generiska toppdomäner (gTLD)
Googles moderbolag Alphabet, hoppade tidigt på tåget med adressen abc.xyz och till vårt bröllop valde vi toppdomänen .wedding. Om två så tonsättande aktörer (nåja…) väljer generiska toppdomäner borde väl det betyda något?
Sannolikt har generiska toppdomäner en ljus framtid till mötes, speciellt de som berättar eller hintar till vad besökaren kan förvänta sig av webbplatsen; spotify.support, mcdonalds.berlin eller honda.motorcycles. Just nu är användarna allt för ovana vid det för att sökmotorerna ska lägga någon vikt vid valet.
SEO-rekommendationen: Om ni har en sannerligen global webbplats eller vill bygga en kampanjwebb och vill visa lite edge kan en generisk toppdomän vara ett alternativ, men ur ett rent SEO-perspektiv får ni lite till ingen effekt. Det finns dock undersökningar som visat en positiv effekt för Google Ads.
Landsspecifika toppdomäner (ccTLD) för lokala webbplatser
För de svenska och europeiska marknaderna har toppdomäner debatterats under en längre tid, speciellt för webbplatser som inriktar sig på flera olika marknader, men låt oss inte gå händelserna i förväg.
För en webbplats som riktar sig till den svenska, och enbart den svenska marknaden, finns två potentiella alternativ; .se och .com, och båda alternativen har god chans att ranka väl på svenska Google.
SEO-rekommendationen: Den landsspecifika toppdomänen, som .se, ger ett lokalt intryck vilket uppskattas av besökarna. Dessutom uppfattar Google den domänen som svensk, medan en .com-adress kräver en inställning i Google Search Console för att riktas in på svenska marknaden.
Landsspecifika toppdomäner för internationella webbplatser
För en webbplats som riktar in sig på flera olika marknader blir tongången en annan. Det går utmärkt att följa rekommendationen för de lokala webbplatserna; .se för en svensk och .dk för en dansk. Svårigheterna kan uppstå om ni vill expandera till ett land där domänen redan är registrerad eller där det finns lagliga hinder för registrering. Testa till exempel thule.se, som går till bolaget Thules svenska webbplats, och sen thule.dk som ägs av en dansk privatperson och därför inte kan registreras av ett bolag.
Därför kan det vara lockande att gå på en domänstrategi som Thule gjort, och även IKEA för den delen; .com/se för sverige och .com/dk för Danmark. Enkelt att skala, enkelt att hantera och till en lägre kostnad. En .com/se domän kan riktas in på den svenska marknaden i Google Search Console, och blir då likställd en.se-domän.
SEO-rekommendationen: Den stora skillnaden mellan flera olika toppdomäner, som .dk och .se, och en gemensam toppdomän som .com är;
- Kan ni registrera samtliga landsspecifika domäner, så gör det, annars är .com enklare
- Domänstyrka. .com räknas som en domän, medan .se och .dk räknas som olika. Mer om detta under ”Vad är domän-auktoritet?”
- En .com-domän behöver manuellt inriktas till rätt marknad, medan de landsspecifika domänerna är inriktade och klara!
Domännamn
Att välja domännamn måste vara en no-brainer, eller hur? Skriv in företagsnamnet vid beställning och sen är det inte mer med den saken. Det finns trots allt en del saker att tänka på. Google lägger nämligen stor vikt vid orden i domänen och vill gärna gynna dessa vid rankingen. Så stor vikt att detta har nyttjats och utnyttjats av sökoptimerare världen över.
Exakt matchande domäner
För ett bolag är exakt matchande domäner ofta inte ett alternativ, även om varianter på det finns och fungerat väl. Oftare är det en taktik som används när mindre, mer nischade webbplatser byggs upp för enstaka syften. Prova exempelvis söka på ”Hitta julklappar”.
Google själva säger att exakt matchande domäner (även känt som EMD) inte är en rankingfaktor, och det har visat sig vara en sanning för engelskspråkiga marknader, men i Sverige blomstrar de fortfarande.
SEO-rekommendation: Fortskrid med försiktighet. Kanske kan en kampanj eller en extra webbplats vara värd att testa med en sökordsinriktad domän, men spela inte roulett med er primära webbplats.
Det kan också finnas en klar poäng i att välja ett domännamn (och ett företagsnamn) som är helt unikt. När ni kombinerar SEO med offline-marknadsföring eller när ni byggt upp en stark varumärkeskännedom och kunderna söker på ert varumärke vill ni inte dela med er av platserna på Google
Delvis matchande domäner
En taktik som nyttjar samma krafter som ovan är Delvis matchande domäner. Tänk scenariot att Anderssons cykelhandel ska lanseras online. Ägaren skulle kunna ta någon av följande domäner;
- anderssons.se – en kort och enkel, men något tillintetsägande domän
- anderssonscykelhandel.se – mer konkret och exakt, men lite lång och omständlig
- anderssonscykel.se – lätt att komma ihåg och innehållandes ordet ”cykel” vilket kan hjälpa rankingen på cykel-relaterade termer
SEO-rekommendationen: Om det är möjligt och relevant är det en bra idé att inkludera ett ord eller en fras som i domänen som era kunder söker efter online.
Rotdomän
Om vi slår ihop toppdomänen och domännamnet får vi det som kallas rotdomän. Denna är av extra intresse för sökmotorer och sökmotoroptimerare. Det är nämligen till rotdomänen vi räknar den så avgörande domän-auktoriteten.
Vad är domän-auktoritet?
Externa länkar till er webbplats stärker dess domän-auktoritet, vilket är en avgörande faktor för Googles ranking. Alla sidor som finns på webbplatsen drar nytta av att domänen är ”stark”, dvs har en hög domän-auktoritet.
När en webbplats lanseras, eller flyttas från en domän till en annan är domän-auktoriteten alltid 0 och måste byggas upp med hjälp av länkar från andra webbplatser. Helst också från andra webbplatser med stor domän-aktutoritet, då dessa länkar ger en större effekt.
SEO-rekommendationen: Har ni redan en webbplats, fundera ett extra varv innan ni byter domän. Det krävs en hel del arbete att jobba upp en ny domän, där en domän som funnits med länge också haft en lång tid att bygga upp sin styrka.
Samma sak gäller för landsspecifika domäner. Använder ni en .com-domän för alla marknader kan de gagna av varandra, medan en .dk och en .se domän alltid kommer ses som unika rotdomäner i Googles ögon.
Subdomänen
Förkortningen WWW står för world wide web. Sedan internets begynnelse har www använts som subdomän för att bekräfta för besökarna att de befann sig på just world wide web. Idag har den mer eller mindre spelat ut sin roll. I och med det går fler mot att skippa subdomänen helt och hållet (som Dotkeeper till exempel).
Även om det går att vara kreativ med subdomäner, är det ett relativt ointressant ämne för SEO. Värt att tänka på är att www-subdomänen är vedertagen hos besökarna och många, framför allt äldre, börjar alltid med www när de ska mata in en webbadress.
SEO-rekommendationen: Välj att antingen ha subdomänen www eller inte. Se sen till att sätta upp omdirigeringar (redirects) till den utvalda varianten.
Protokollet
Även om det strikt talat inte är en del av domänen spelar protokollet en viktig roll i SEO, och ofta väljs protokollet i samband med en ny domän. Google har offentligt berättat att användandet av https-protokollet har en rankingfördel.
För att använda det krävs ett SSL-certfikat på servern som enkypterar datan mellan besökarens dator och webbplatsens server. Som webbplatsägare kan vi strunta i det där tekniska. Certifikatet är en årlig avgift som vi betalar sen sköter sig resten av sig självt. Skönt, va?!
SEO-rekommendationen: Ingen webbplats idag ska vara utan ett SSL-certifikat, och när ni har det på plats, se också till att göra omdirigeringar från http till https. Var noga med att alla bilder och filer som laddas in på webbplatsen använder https-protokollet.
Byt sällan och gör det noggrant
Om ni befinner er i en situation där ni redan har en webbplats, och inte kunnat följa råden ovan. Är det då värt att byta? Tveksamt! Att byta domän är inget som bör göras lättvindigt, så följ våra råd tidigt i projektet och ta hjälp av experter, så blir det rätt från början. Lycka till!
Om Linus Larsson:
Linus Larsson är inte bara Agency Director på Web Guide Partner (WGP), en av Sveriges mest eftertraktade digitala byråer, han är också lite av en digital schweizisk arme-kniv. Som SEO-expert har han byggt upp en bredd av kompetenser inom nästan alla digitala aspekter som programmering, design och försäljning. Något han själva anser är grundstenarna för en framgångsrik digital marknadsstrategi. Med många års erfarenhet inom olika delar av webbstrategi- och produktion har han både levererat projekt till kunder och delat med sig av kunskap till branschkollegor.
Web Guide Partner är en av Sveriges ledande digitala performance-byråer med 30 konsulter i Malmö och Stockholm. Som Google Marketing Platform Partner hjälper vi stora bolag över hela Sverige genom att agera strategisk partners med ett helikopterperspektiv över närvaron online.