Gott Nytt 2020!

Tiden går snabbt när man har roligt och snart är det återigen dags att skåla in ett nytt år. Och denna gång är det inte bara ett nytt år, utan ett nytt decennium, som ska välkomnas till det århundrande som präglas av digitaliseringens tid.

När det kommer till domäner börjar det redan nu bli hög tid att ta ställning till hur det nya året och decenniet ska startas.

Det har aldrig varit lättare att hitta svar på det man behöver än vad det är just nu. Med alla de alternativ och valmöjligheter som vi nu ges, har det aldrig varit viktigare att bygga ett starkt varumärke för att urskilja sig från mängden. Här är domännamn viktiga spelpjäser.

För domännamn har de första 20 åren på 2000-talet inneburit stora förändringar, framförallt i hur de för företag har kommit att betraktas som affärskritiska tillgångar. Domännamn och juridiskt varumärkesskydd har vuxit samman allt mer, och idag kan domännamn betinga värde för miljontals kronor på andrahandsmarknaden. De är å ena sidan verktyg för att bygga värde i bolaget, liksom att de har en viktig roll i att skydda företaget mot varumärkesurvattning och andra oönskade ekonomiska konsekvenser som felhantering av domäner kan innebära.

Nedan har vi samlat några tips från våra domännamnsexperter för dig att ta del av inför det nya året. Följer du dessa tips kan du med gott samvete skåla in det nya året med vetskapen om att du har ett starkt digitalt namnskydd som bidrar att maximera ert varumärkes värde!

 

  1. Trenden att skydda felstavningar är tillbaka – om den nu någonsin tog en paus.

I slutet av augusti rapporterade IDG om att antalet bluffdomäner ökar, och att ”de flesta större svenska företag kan räkna med att deras domän har en oseriös tvilling under en annan toppdomän”. De onda tvillingarna kan användas exempelvis för e-postbedrägerier, att komma åt känslig information från kunder/anställda, kapa trafik från webbplatsen eller användas i spekulativa syften (d.v.s. är registrerad för att tjäna pengar på att företaget som är måltavla väljer att köpa loss domännamnet).

När domäner var relativt nytt, var det många företag som valde att säkra upp sitt namn med vanliga felstavningar. Antalet toppdomäner var inte lika många då som nu, vilket gjorde att vi som då var i branschen upplevde att fler företag säkrade upp, inte bara de exakta namnen, utan även taktiskt valde att skydda felstavningar och sammanhängande lydelser.

Det som sedan hände var att antalet toppdomäner ökade, och med detta fick en hel del felstavade domäner strykas till förmån för fler domäner under nya ändelser, i syftet att maximera domäninnehavet på ett kostnadseffektivt sätt. Rätt i vissa fall, mindre strategiskt i andra.

Nu med den ökande statistiken kring digitala intrång och hot, är felstavade domäner mer aktuella igen och en viktig del i att skydda varumärket och företaget, liksom för att säkerställa att webbtrafiken faktiskt hamnar rätt.

Alla vill vi lyckas i arbetet att maximera vårt portföljvärde och säkerställa ett strategiskt namnskydd digitalt. För att åstadkomma detta behövs det en tydlig strategi för vad som ska registreras och inte, och här ska inte vanliga ”typos” negligeras.

Funderar du mer kring vilka domännamn ditt företag bör registrera? Läs gärna vårt blogginlägg där vi ger några tips och råd om detta här.

 

  1. Fler domännamn på andrahandsmarknaden når ”slutanvändaren”.

För några år sedan präglades andrahandsmarknaden av kinesiska investerare som köpte loss attraktiva .com-domäner. I domänbranschen pratas det om att ca 60% av .com-domäner uppskattningsvis är registrerade i spekulativa syften – d.v.s. i syfte att sälja vidare.

Nu ser vi dock att allt fler domäner som säljs på andrahandsmarknaden landar hos slutanvändare – d.v.s. användare med långt ägandeperspektiv som med stor sannolikhet inte kommer sälja domänen vidare. Eftersom alla domännamn är unika, det finns endast en version av en domän, kan detta vara en ”big deal” om .com-domänen man vill ha inte är möjlig att komma åt. Rätt domännamn kan vara en väldigt viktig nyckel i att bygga varumärke och nå ut till rätt målgrupper.

Trånar du efter en särskild .com-domän? Nu kan vara läge att slå till.

 

  1. Säker domänhantering har aldrig varit viktigare.

I och med digitaliseringen har det aldrig varit viktigare för företag att fatta strategiska beslut om hur, var och när, varumärken vårdas digitalt.

Utöver detta, och med tanke på hur mycket av den affärskritiska infrastrukturen som baseras på domännamn (webbplatser, email, portaler etc.), är det viktigare än någonsin att säkra upp management och strategi för att maximera portföljvärde, samt säkra hanteringen på ett kostnadseffektivt sätt.

Tänk på saken. Hur mycket hade det kostat ditt företag om er webbplats och e-post låg nere i 60 minuter?

Trots de stora riskerna ser vi att domännamn tyvärr ofta behandlas med vänsterhanden. Men, den goda nyheten är att vi också ser att allt fler företag inser vikten av att säkra hanteringen, inte bara där den är billigast, utan där de får störst värde.

Om du vill lära dig mer om vanliga fallgropar i domänhanteringen och hur du kan undvika dem, får du gärna kontakta oss eller läsa följande inlägg, där vi delar med oss av några best practices.

Som ansvarig för ditt bolags domäner, bör du eftersträva att gå in i det nya decenniet med säker och värdeskapande domänhantering!

 

  1. Tänk på röstupplevelsen när du väljer domännamn.

Röststyrning spås ta över mer och mer, vilket också är något som påverkar domännamn. Det är särskilt viktigt att tänka på detta vid val av domännamn.

Vi på Dotkeeper brukar prata om ”radiotestet”, vilket innebär att domännamn ska vara lätta att uttala och lätta att stava. Detta är redan en viktig nyckel för att kunder lätt ska förstå och hitta till din webbadress, och med all sannolikhet ökar betydelsen av detta vid röststyrning.

Apropå röststyrning så pratas det också om ”vocal names”, vilket är namn som hjälper röststyrningen att hitta rätt. Frågan är hur de kommer att påverka?

 

  1. Bevaknings- och blockeringstjänster blir en mer integrerad del i kostnadseffektiva domänstrategier.

Med ökade intrång digitalt ökar vikten av bevakning, eftersom det inte är ekonomiskt försvarbart att registrera alla tänkbara domäner i preventivt syfte. De flesta företag inom de flesta brancher har idag behov av någon typ av bevakning och det finns många kostnadseffektiva verktyg som går att anpassa beroende på verksamhetens behov och problembild.

Domänbevakning som fångar upp domänregistreringar är ett bra verktyg för att tidigt fånga upp potentiella hot, eftersom det ofta är nyregistrerade domäner som används i dessa missgynnande syften. Att lägga in någon typ av domänbevakning i din domänstrategi, är därför något vi starkt rekommenderar.

Även blockeringstjänster kan vara ett kostnadseffektivt sätt att skydda sitt varumärke i de fall domänerna inte behöver användas. Exempel på detta är AdultBlock som hjälper varumärkesägare att skydda sitt namn under vuxen-relaterade toppdomäner såsom t.ex. .porn eller .sex, till lägre pris än vad det kostar att registrera dessa domäner.

Slutligen, apropå kostnadseffektiva tillägg som kan vara relevant att komplettera sin domänportfölj med, bör Trademark Clearinghouse (TMCH) omnämnas. TMCH lanserades i samband med införandet av nya toppdomäner och ger registrerade varumärken förtur att skydda sitt namn vid släpp av nya toppdomäner. Vissa har menat att värdet av denna tjänst är utagerat då stor andel av de nya toppdomänerna lanserats. Vad vi ser är att värdet av att vara med i TMHC snarare ökar, eftersom nya toppdomäner och tjänster som lanseras (t.ex. AdultBlock) fortsätter att ge fördelar till varumärken som återfinns i detta register.

Har ditt företag bra förutsättningar inför det nya decenniet?

Vi hjälper dig gärna att utvärdera detta. Hör av dig till oss så hittar vi en tid för telefonsamtal eller en kaffe där vi kan prata mer!

Gott Nytt 2020!