GAME OVER

Vad händer om din domän inte förnyas? Och vems fel är det?

En missad domänförnyelse kan i värsta fall leda till att någon annan lägger beslag på domänen du arbetat in och kanske använt mailkonton till.

Hur ofta behöver en domän förnyas?
Ett domännamn kan liknad vid en licens, som var tolfte månad skall förnyas.

Varje domännamn har unika registreringsuppgifter där bl.a. information om ägare, leverantör och datum för inregistrering och förfallodatum framgår.

Hur kollar jag när mina domäner löper ut?
Be din leverantör om en sammanställning, eller ta fram informationen själv genom att kolla via en ”whois-sökning”.

Vad gör leverantörerna för att undvika att jag skall tappa min domän?
Olika aktörer och leverantörer i branschen har olika processer, rutiner och regler för hur domänförnyelser sker.

Många domänleverantörer skickar ut automatiserade mail med fakturor, och påminnelsefakturor till slutkunden.

Blir dessa mail inte omhändertagna och avgiften betalad, placeras domänen i karantän och släpps till slut fri för vem som helst att registrera.

Det är väl bara att betala?
Ibland når inte dessa fakturor ända vägen fram. Anledningarna kan vara att mailet gått ut till en mailadress som ingen kollar av, eller att det fastnat i spamfiltret. Kanske har en medarbetare som sedan länge slutat på företaget använt sin jobbmail i ägaruppigfterna.
Vissa leverantörer skickar ut flera påminnelser, andra bara en enda.

Uppgifter om domäners förfallodatum bevakas
Information om redan registrerade domäner som är på väg att löpa ut och bli tillgängliga är offentlig och sökbar information. Det är många som gör en business i att bevaka vilka företag som missar att förnya domäner.

Vad händer om domänen inte förnyas?
Beroende på vilken toppdomän d.v.s. domänändelse det handlar om, så är det olika regler. För vår svenska toppdomän .se, så sker frisläppande (domänen blir tillgänglig för vem som helst att registrera)cirka 10 veckor efter en domäns förfallodatum.

Snapback
Skulle din domän inte vara förnyad med 7 dagar kvar till frisläppande, kan du inte längre klassa den som din. Då avregistreras du som ägare och den slutar också att fungera om du har webbplats eller mail kopplat till den.

Denna sju dagars gräns har ”domänpirater” stenkoll på. Du får nu sikta in dig på att nyregistrera den, i samma ögonblick som den avregistreras. Via tjänsten ”Snapback” så görs försök att registrera domänen i samma millisekund som den släpps fri. Ju bättre domän, desto sannolikare att flera aktörer lägger in snapback på samma domän. Öka dina chanser att få tillbaka domänen genom att lägga in snapback hos flera ombud.

Vad händer med min webbplats och mail om min domän löper ut?
Tyvärr kommer allting du kopplat till domänen att stängas ned. Du bör alltså se till att knyta webb och mail till en ny domän så fort som möjligt, om du missat att förnya din domän och någon annan tagit den.

Är det möjligt att få tillbaka en domän som löpt ut?
Om någon annan registrerat domänen du tidigare ägt, är det tyvärr bara att bita i det sura äpplet. Det är först till kvarn principen som tillämpas i domännamnsvärden. I undantagsfall kan du nå framgång via en juridisk process, räkna dock med ett antal månader innan allting är utrett och domänen tillbaka i din kontroll. Se mer i detta tidigare blogginlägg 

Undvik säga upp domännamn som du haft mail kopplad till
Om du ägt en domän och haft mail kopplad till den, kan den nya domänängaren enkelt skapa samma mailkonton. Långsökt javisst, men kan skapa problem.

3 tips för att undvika en tappad domän och Game Over

  • Samla dina domäner hos en och samma leverantör.
  • Se till att domänerna förnyas automatiserat.
  • Kolla vilka rutiner din leverantör har för obetalda fakturor. Tar de personlig kontakt med dig om en förnyelsefaktura är obetald?

Kontakta oss för att få hjälp att se över din situation!

Och du, en obetald påminnelsefaktura är för oss inte skäl nog att inte förnya en domän. Självklart kan alla kunder hos DotKeeper räkna med ett telefonsamtal i ett sånt läge!