EU-kommissionen drar tillbaka brittiska eu-domäner i samband med Brexit

EU-kommissionen meddelade i januari 2019 att man i samband med Brexit kommer dra tillbaka samtliga eu-domäner som tilldelats såväl privatpersoner som företag i Storbritannien.

Det rör sig om upp till 300 000 brittiska eu-domäner och allt från stora etablerade företag till privatpersoner kommer att drabbas. Domänerna ska återkallas oavsett hur ett eventuellt utträdesavtal mellan Storbritannien och EU utformas.

De berörda domänerna kommer att försvinna från webben inom 48 timmar efter återtagandet. Detsamma gäller förstås e-post och andra tjänster knutna till de aktuella domänerna, till exempel certifikat.

Så i teorin kan detta alltså bli verklighet redan efter 29 mars 2019.

Redan i mars 2018 flaggade EU-kommissionen för berörda parter om att det fanns en risk för att återkalla EU-domänerna. Redan då sjönk antalet brittiska eu-domäner med 100 000 registreringar.

Förändringarna kommer såklart ha stor inverkan ekonomiskt, framförallt hos de webbplatser som haft en bra hit rate i sökmotorer med sina nuvarande domännamn.

Många företag kommer därför bli tvungna att starta om, helt från scratch.

Vissa domännamnstjänstleverantörer erbjuder potentiella lösningar för att ta itu med detta men verkningsgraden av dessa arrangemang kan en dag komma att testas.

I skrivande stund ska det dock vara möjligt, för ett företag eller privatperson inom EU, att ändra juridisk ägare till domännamnen.