Dotkeeper Tipsar #6 Så får du förtur att registrera under nya toppdomänerna

När vi gick in i år 2014 fanns det totalt 23 stycken allmänna domänändelser som .com och .info. Nu lanseras 1400 nya allmänna toppdomäner som .shop och .web, och de flesta kan vem som helst registrera utan några kontroller.

Veckans Dotkeeper tipsar handlar om hur du gör för att få förtur att registrera domännamn under de nya toppdomänerna.

ICANN, den ideella organisation som ytterst ansvarar för Internets olika toppdomäner, har dock infört ett förtursystem för varumärkesinnehavare.

Detta program kallas Trademark Clearinghouse, eller ”TMCH” och drivs av IBM och Deloitte.

Varför införs detta?
TMCH finns till för att främja varumärkesinnehavares rättigheter, på vilket sätt kommer vi gå in på i detta blogginlägg!

Hur fungerar det?
Via ett ombud, som t.e.x. Dotkeeper, skickas uppgifter om ditt inregistrerade varumärke in till TMCH. Du får en notis när och om ert varumärke beviljas i registret.

Vad är fördelarna med TMCH?

  1. Du får förstatjing att registrera ditt varumärke (exempelvis ”Dotkeeper”) under de nya toppdomänerna/ ändelserna. Så när exempelvis toppdomänen .shop introduceras, har Dotkeeper möjligheten att ta ställning beträffande registrering av www.DotKeeper.shop. Avstår DotKeeper kan vem som helst genomföra registreringen, enligt ”först till kvarn” principen.
  2. Du får ett mail om någon utomstående genomför en registrering, som matchar ditt varumärke. D.v.s. om Dotkeeper skulle avstå registrering av www.Dotkeeper.shop, och någon annan senare genomför registreringen, så får Dotkeeper en notis på mailen om detta. Samtidigt är det också så att den parten som registrerar domänen, innan de slutför sin registrering, kommer att få en notis
    om att ”Dotkeeper” är ett beviljat varumärke i TMCH. Och att det därför kan komma juridiska följder om registreringen fullföljs.

Vad gäller om någon registrerar ”din domän”?
Som vi tidigare berättat om, så finns det möjligheter att som varumärkesinnehavare hävda sin rätt till ett domännamn innehållandes varumärket via en tvistelösning. Läs vårt blogginlägg från september här:

https//www.dotkeeper.com/hjalp-nagon-har-registrerat-min-doman/

Som vi också tidigare berättat om finns det    just för de nya toppdomänerna ett nytt enklare sätt att anmäla sig till tvistelösning, läs mer här: https//www.dotkeeper.com/skillnader-udrp-urss/  

Vad kostar det att anmäla sig till TMCH?
Beroende på ombud, mellan 5-10 TKR per varumärke och ansökan.

Vad behövs?
Ett registrerat varumärke. Ett aktiebolag eller motsvarande är inte ”enough”!

Vad är Dotkeepers tips?
Att ta ett aktivt beslut! Vilka inregistrerade varumärken har ni? Vilka är relevanta att få förstatjing på under de nya toppdomänerna?

Varför kan jag inte avvakta?
Självklart kan du det, men just nu lanseras runt 20 nya toppdomäner per vecka. Det finns många som kartlägger vilka företag som missar att registrera ”sina” domännamn.

Fotnot:
Vissa toppdomäner kommer inte tillåta att utomstående registrerar domännamn ö.h.t.

Dotkeeper Tipsar är tillbaka nästa vecka. Då kommer vi berätta hur du lämpligast använder redirects för att få med dig länkkraft till din webbplats, och hur du kan tänka gällande val av målsidor för dina redirects.

Häng med då!