Dotkeeper Tipsar #5: Hur väljer jag DNS-miljö för mina domäner?

I detta inlägg kommer vi introducera dig för grundläggande begrepp och förutsättningar inom DNS-säkerhet.

Vad är DNS?

DNS, Domain Name System, är det system som, något förenklat beskrivet, förser din webbplats med besökare. Om din DNS-tjänst inte fungerar, spelar ingenting annat i din IT-infrastruktur någon större roll.

Ett domännamn kan inte registreras eller existera om det inte placeras i en DNS-miljö, på så kallade namnservrar. (Samma princip som med din webbplats, den måste också placeras på servrar).

Förenklat kan man säga att det finns två miljöer, två ”säkerhetsnivåer” för dig som kund att välja mellan, när du registrerar ett domännamn.

1. Standard DNS-miljö.
2. Premium DNS-miljö.

Vad är det för skillnad mellan dessa nivåer?

I en standard miljö är upptiden ofta över 99,95% en genomsnittlig månad, och de flesta webbhotell och domänföretag bjuder på placering av domäner i en standard miljö. Det innebär också ofta att de inte tar någon ansvar, om servrarna skulle drabbas av problem och i slutändan nedtid.
I en Premium DNS-miljö, är ofta 100% upptid garanterad, och stöd för viktiga säkerhetsuppdateringar som DNSSEC och IPV6 implementerat.
Domännamnen placeras på flera olika namnservrar, ofta minst tre, som balanserar upp driften och säkerställer en trygg drift.

Hur skall jag veta vilken miljö som passar mig?

En stor del av ett generellt företags domänregisterringar, är s.k. defensiva registreringar, som pekar vidare in till en webbplats som agerar ”huvuddomän”.

Affärskritiska domännamn såsom just huvuddomäner, eller domäner med mail kopplade till sig, kan med fördel placeras i en DNS-miljö med garanti för 100% upptid. Samma sak med domäner där du har portaler eller viktiga system upplagda.

Vi rekommenderar att du helt enkelt går igenom din domänportfölj, och markerar vilka domännamn som är affärskritiska, dessa bör du överväga att placera i en miljö med garanti för 100% upptid.

Är kostnaden värt den extra upptidsgarantin?

Vad skulle det kosta ditt företag i timmen om er webbplats låg nere, och e-posten skulle upphöra att fungera p.g.a. DNS-avbrott? Har du försäljningen på webben eller portalsystem? Svaret på frågan leder dig i rätt riktning.

För riktigt affärskritiska domännamn, är en del i att säkra driftsmiljö för webbplats och e-post, att se till att placera domännamn i en DNS-miljö med 100% garanti för upptid.

Få en personligare tjänst med Premium DNS

Hos Dotkeeper och många andra leverantörer så ingår också 24/7 support i Premium DNS-tjänsten.

Om ditt webbhotell eller domänleverantör skulle drabbas av nedtid i sin standard-miljö, är det ganska troligt att ganska många skulle höras av sig till supporten/ kundtjänsten, och tycka att just deras ärende bör lösas med högsta prio.

Vår erfarenhet är att det fortfarande är rätt många IT avdelningar som saknar strategi för detta scenario.

Hur kollar jag vilken DNS-miljö jag har idag?

Detta kommer en whois sökning www.domaintools.com avslöja. Du kan dessvärre inte där finna information om vilken garanti för upptid som erbjuds, men namnet på ”namnservrarna”, kommer berätta om leverantören för DNS-tjänsten. Ibland har företag olika leverantör för domännamn och DNS.

Om du är osäker på vilka försäkringar och garantier som gäller, ta kontakt med din domänleverantör.

Många har också statistik som visar historiska upptider, på så sätt kan du jämföra tjänster och hitta den bästa lösningen för dina behov.

Skillnader i erbjudanden inom Premium DNS

Upplägg kan skilja sig åt, och Premium DNS innebär inte alltid att du blir garanterad 100% upptid. Kolla med din tilltänkta leverantör vilka garantier du får!

Det finns också lösningar på marknaden som kan spåra vem (vilken användare) som genomför ändringar i DNS, exempelvis ”ompekningar”. Olika personer på ditt företag kan ha olika behörigheter.

 


 

Nästa vecka kommer vi tipsa om Trademark Clearinghouse, ”TMCH”. Ett system framtaget för att främja varumärkesägare när alla nya toppdomäner introduceras.