Dotkeeper möter: Danny Aerts på internetdagarna 2018

Internetdagarna 2018 har precis gått av stapeln och vi har fått till en pratstund med Danny Aerts, VD på Internetstiftelsen i Sverige (IIS). Vi pratar om försäljningen av SE Direkt och hur Danny ser på domänbranschens utveckling under 2019.

Hej Danny, hur står det till?

Jo men det är bra, Internetdagarna är fullsatt och vårt största problem just nu är att vi inte har en större lokal att flytta till i Stockholm, då vi vill sitta mitt inne i stan.

Många använder Internet dagligen, vilket gör det till ett ämne som det finns mycket att diskutera kring. Just därför tror jag att det är så många som kommer hit för att lyssna på intressanta vinklar av användandet och hur vi bör förhålla oss till internet.

 

Hur mår vår svenska toppdomän .se?

.se-domänen mår toppen, vi har haft en fas där registrarer skrikit efter nya toppdomäner, men efterfrågan har nu lagt sig och företag börjar förstå hur stark .se faktiskt är.

Den svenska ekonomin har blomstrat och vi ser ett starkt samband mellan ekonomi och nyföretagande, detta i sig påverkar också efterfrågan av .se-domäner positivt.

Vi kan se att annonsmarknaden blir större vilket också gör att fler vill ha en .se-domän för att öka indexeringen av sin webbplats, men också på grund av spekulationer kring domäner som folk tror sig kunna tjäna pengar på.

 

I samband med spekulationer, finns det någon tydlig trend i vad man spekulerar i för domännamn?

Jag är ingen specialist på detta område, men man säger att folk tänker till och registrerar stora mängder domännamn, och då försöker registrera generiska domännamn som man tror att det finns ett intresse för. Det börjar också komma allt fler domännamn där man använder bindestreck i företagsnamnet, något jag personligen tror kan bli en trend framöver.

 

.SE Direkt, er egna registrarsverksamhet är ute till försäljning. Varför väljer ni att sälja den och vad är bakgrunden till försäljningen?

.SE Direkt var menat som en tillfällig lösning, den skulle göra det möjligt att gå över till en ny affärsmodell 2009. Vi beslöt då att kunder som inte valde någon extern registrar/återförsäljare fick stanna kvar hos oss. Vi har hela tiden försökt att förhindra att vi skulle vara en konkurrerande registrar gentemot våra egna. Nu har vi väntat i 10 år och anser att rätt tid kommit.

Vi måste investera i våra system för att hålla igång dom och jag tycker att det är fel att lägga pengar på att utveckla något som vi egentligen inte vill utveckla vidare. Det ska bli spännande att se vem som tar över .SE Direkt och utvecklar de till något ännu bättre.

 

Har du några förväntningar inför försäljningen, du sa tidigare att du trodde allt skulle vara på plats innan julledigheten?

Ja som sagt, jag tror inte att det behöver vara alltför komplicerat. Detta är en inkomstaffär och vi har ställt som krav att vi bara accepterar ett företag som redan är en befintlig registrar eller har potential att bli en registrar. Därigenom säkerställer vi att organisationen har någon form av kunskap eller förmåga att kunna hantera det som kunderna efterfrågar. Som jag ser det finns det många företag som skulle kunna vara intresserade av detta och jag tror därför inte att det är omöjligt att affären är färdig tills vi börjar äta julbord!

 

2019, vad ser du i spåkulan gällande domännamnsbranschen?

Jag ser inte att allt för mycket nya saker händer, men jag tror att många nya toppdomäner kommer minska, på grund av för få registreringar. För vår del är vill jag se en ökad tillväxt för .nu! Jag tycker .nu blivit bortglömd på den svenska marknaden. Fokus för .nu-domänen har i dagsläget lagts på den holländska marknaden. Vi ser gärna att den utvecklas även på den svenska marknaden.

Vi på Dotkeeper säger tack till Danny och ser redan fram emot Internetdagarna 2019!

 

Bild lånad av iis.se