Dotkeeper möter: Andrew Allemann från webbtidningen Domain Name Wire.

Andrew Allemann är domännamnanalytiker och har varit i domänindustrin sedan 1997. Han har bland annat citerats i New York Times, Financial Times, Wall Street Journal, TechCrunch, Washington Post, Bloomberg, Sydney Morning Herald, NPR, Fortune och The Guardian.

Om man inte läser Domain Name Wire varje dag, som jag gör, så kanske man inte vet vem du är. Berätta lite om dig själv.

Jag har köpt och sålt domännamn sedan slutet av 90-talet. 2005 började jag skriva om branschen på Domain Name Wire, då fanns det inte några andra dagliga nyhetskällor om domäner. Jag har personligen skrivit över 10 000 inlägg så det är nästan en hel bok just nu. De handlar om allt möjligt inom domännamnindustrin.

Ja, webbplatsen Domain Name Wire har verkligen varit till stor hjälp och en bra källa för oss i branschen.

NamesCon har bara pågått i två dagar, men vad tycker du om konferensen så här långt?

Det är intressant eftersom det verkar som att närvaron har gått ner lite, men engagemanget verkar vara större. Antalet personer i presentationssalen är mycket högre än vad det varit  tidigare och kvalitén på föreläsningarna är verkligen hög. Enligt uppgifter är 40 procent av besökarna här nya, så jag hoppas att det visar någon form av förnyat intresse för domänbranschen.

Vad tycker du om att NamesCon flyttar till Austin, Texas nästa år?

Jag har hört att folk har klagat på Tropicana Hotels sedan starten och jag tror verkligen att de är redo för en ny mötesplats. Jag bor själv i Austin och det är en riktigt trevlig stad, en festivalplats. Så länge de inte planerar att hålla konferensen i september, när det är den varmaste tiden på året.

Vi hörde en mycket intressant föreläsning av Paul Nicks, GoDaddy, som gav oss några intressanta siffror och data om trenderna på eftermarknaden. Var det något som stod ut i hans presentation, tycker du?

Många saker. En sak var att .com dominerar och utgör 92 procent av försäljningen, men även att den enorma försäljningsökningen beror till stor del på GoDaddy själva. Han nämnde att de nu expanderar till den europeiska regionen. Att ha säljare i Europa som kan svara på leads som kommer in, talar det lokala språket i den lokala tidszonen kommer att vara still stor hjälp.

Paul Nicks nämner att ”The sweet spot” för domäner ligger mellan 1500–5000 dollar. Det gäller även hos oss i Skandinavien. Företag är mer villiga att fånga upp domännamn inom den här priskategorin.

Ja, ibland ligger maxbudgeten för företag runt 5000 dollar. Jag uppskattar att GoDaddy släpper sådan här information, det är till stor hjälp för branschen.

Några viktiga takeaways som du tar med dig från 2018?

Konsolideringarna fortsätter. CentralNic i Europa fortsätter att köpa upp företag, stora som små, men det var intressant att se hur registraren Donuts blev ett privatbolag igen.

Egentligen skulle jag säga att 2018 på många sätt är lite av ett förlorat år i domännamnbranschen. Sammanfattningsvis gick ingenting framåt, inga större förändringar av toppdomänerna och så vidare.

Vad ligger framför oss under 2019?

Jag klurar fortfarande på frågan ”Vad kommer att hända härnäst?”. Vanligtvis brukar man se något i horisonten… men en av mina förutsägelser för 2019 är att vi kommer kunna se några intressanta spelbolags- och bettingsajt-domäner. USA liberaliserar just nu spel-lagarna så vi kan komma att se en ökning av dessa relaterade domäner, precis som vi sett med cannabisrelaterade domännamn de senaste 4–5 åren.

På den europeiska marknaden ser vi många företag från Malta, affiliate-sajter, som bygger upp stora domänportföljer. Vi kommer se mer av det i framtiden, eller vad tror du?

Min prognos för 2019 säger typ samma sak. Men jag är hoppfull och tror att domänmarknaden i allmänhet kommer få en liten revansch mot det lite dystrare fjolåret.

Vad tror du om de nya toppdomänerna, bra eller dåligt?

Jag har två intervjuer den här veckan med två olika köpare som lade en halv miljon dollar på sina namn, de som köpte home.loans och Mike Kugler på VacaRent paid som köpte vacation.rentals. De är mycket nöjda med sina inköp och tror att de får många fördelar utifrån bland annat sökoptimeringsperspektiv. Personligen tror jag det är en förvirringsfaktor.

Jag vet att olika länder har olika toppdomäner, särskilt i Europa och att .com är inte alltid är störst. Så kanske är det lite mer mottagligt för det där borta. Jag tycker fortfarande att företag först och främst ska ha sina regionala landskoder och toppdomäner, exempelvis .com, till att börja med och att man kan titta på extranamnen senare.