Domain Hack: senaste domänköp trenden

När det nu lanseras en rad nya toppdomäner, alltså alternativ till ändelser som .se och .com, leder till det att många får upp ögonen för att registrera ”kreativa” domännamn.

Domain hack, en tydligt ökande trend, innebär att man sätter en punkt inne i ett etablerat domännamn, ord eller varumärke. Ett välkänt exempel är youtu.be (.be är Belgiens motsvarighet till .se). Det finns flera hundra korta domänändelser på två bokstäver eftersom varje land i världen har minst en egen domänändelse, oftast på två bokstäver.

Det finns primärt två anledningar till att registreringar av den här karaktären ökar.

  1. Användande av korta  domänadresser, ”URL:er” från webbplatsägares sida ökar. Två anledningar är Twitter och mobilt surfande. Korta URL:er brukar ofta uppleves snyggare att dela på tjänster som Facebook och Twitter. ”URL Shorteners” är verktyg som stora IT bolag som Google och Facebook utvecklat, för att vi användare skall få en kortare adress i våra webbläsare när vi surfar på Internet.
  2. Människor som spekulerar i domänmarknaden bevakar vilka välkända bolag som inte registrerat ”sina” domain hacks, eller vilka vanligt googlade termer, ”branschord” o.s.v. som finns tillgängliga som domain hacks.

Vi fick tag på Johan som driver den digitala nyhetstjänsten Rushcast, som marknadsför sig med webbplatsen rushca.st

Hur gick det till när ni valde ert domännamn, www.ruschca.st?

Det började med att .com, som för säkert många andra, var upptaget. Vi har .se och .co, men .st kändes som ett naturligt val – ju kortare domännamn desto bättre.

Vad är fördelarna och nackdelarna som ni sett hittills med ert domännamn?

Fördelarna är att det sticker ut lite. Vanligt i en dialog med andra är:
”Menade du .se?”
“Nix, .ST – Rushcast, fast med en punkt innan st.”
“Aha, spännande!”

Nackdelar är att vissa ibland skriver fel, fast googlar man på Rushcast så hittar man oss ändå. I vissa lägen blir företaget också kallat för Rushca.st. Det har också hänt att våra mail ibland försvunnit som spam hos känsliga spamfilter.

Tack Johan, och stort lycka till med er tjänst framöver!

Tag kontakt med oss om du vill ha mer information eller hjälp med kartläggning utifrån ditt företags verksamhet!