Vanliga missar du bör undvika kring din domänhantering

Vad är egentligen smart domänhantering?

Eftersom domännamn är affärskritiska immateriella tillgångar och navet i företags digitala närvaro, är det av högsta vikt att domänhanteringen fungerar effektivt, strategiskt och säkert.

Nedan har vi sammanställt åtta vanliga misstag vi på Dotkeeper ofta ser att företag gör i hanteringen av sina domännamn. I detta inlägg tipsar vi er om hur ni skall undvika dem och åtgärder som effektiviserar och underlättar arbetet kring detta för just er verksamhet.

#1: Ingen äger frågan

Som bekant så krävs det att någon äger, ansvarar och driver en fråga för att det ska bli riktigt bra. Samma sak gäller för era domännamn!

#2: Inte mappat upp domäninnehav mot marknadsplan och affärsmål

Detta misstaget handlar framförallt om att inte lyfta blicken och fundera på vilka marknader ens företag om några år kommer befinna sig på – och registrera domännamn i förebyggande syfte – för framtidens marknader. Även om ett företag har varumärkesskydd, kan juridiska processer bli tids- och resurskrävande.

Ett exempel är Dropbox som för ett par år sedan vann en tvistelösning gällande dropbox.se, via alternativt tvisteförfarande. Förmodligen hade det varit mer effektivt om Dropbox istället agerat proaktivt och registrerat domänen i god tid, i synnerhet då årsavgiften för domänen är marginell.

#3: Glömmer förnyelse

Förvånansvärt många är med om att dem av olycksfall missar att förnya domännamn. Det beror i princip alltid på den mänskliga faktorn. Har ni ett skyddsnät kring era förnyelser?

Det här händer stora som små företag. Kanske har ni hört om Microsoft som inte förnyade hotmail.co.uk, med konsekvens att mail för miljontals människor låg nere.

#4: Ingen målgruppsanpassning = missad trafik

Val av domän påverkar hur din målgrupp tar emot ditt varumärke och erbjudande. Ett vanligt exempel är Finland och Ryssland, där domänändelserna helst ska vara de lokala .fi och .ru. Genom att gå mot en marknad med fel ändelse, kan konsekvenser bli missad trafik och tillgänglighet.

#5: Ouppdaterade ägaruppgifter

Det händer att domäner avregistreras på grund av att ägaruppgifterna inte är uppdaterade. ICANN, organet som styr över domänlandskapet, kräver att det ska gå att komma i kontakt med domänägaren via WHOIS uppgifterna.

Vi springer rätt ofta på företag med inaktuella ägaruppgifter. Det vanligaste exemplet är att en f.d. anställd satt sina egna uppgifter på domänen, och sedan slutat utan att detta uppmärksammats och uppdaterats. Detta är en av anledningarna till att vi på Dotkeeper alltid rekommenderar avpersonifierade ägaruppgifter!

#6: Avregistrerar domännamn utan värdering

Domännamn har ett värde, och särskilt om det är kommunikativt starka eller korta domännamn, under väl använda toppdomäner. Istället för att avregistrera dessa typer av domännamn ni inte använder eller kommer ha användning för, rekommenderar vi er att istället inventera och fundera på om ni skulle kunna sälja dem istället. (Kuriosa: världens dyraste officiella försäljning av ett domännamn var carinsurance.com, som såldes för hisnande ca $49 700 000)

Har ditt företag några bortglömda domänskatter i er domänportfölj?

#7: Ingen koll på leverantörer

En konsekvens av att ett företag växer snabbt, utan någon tydlig ägare av domänfrågor eller intern domänpolicy, kan bli att domäner registreras av olika personer hos lika leverantörer med olika ägaruppgifter.
Det kan också vara att man flyttar domännamnet och missar att byta namnservrar.

När domänen sedan behöver uppdateras vid t.ex. lansering av en ny webb, slussas man runt bland olika leverantörer för att hitta hur och var dessa uppdateringar sker. Det smidigaste och mest effektiva är alltid att ha allt samlat, hos en eller ett par, leverantörer.

#8: Tror att det är webbplatsen och inte domänen ”som har placeringar på Google”

Det är domänen som tillskrivs SEO-värde, vilket webbplatsen i och för sig högst är med och bidrar till, men det är domänen som indexeras. En konsekvens av att missa detta, kan vara att man byter huvuddomän eller byter länkar, utan att redirecta den gamla domänen eller länkarna.

 


 

Om vi vänder på steken så kan alltså en smartare och effektivare domänhantering lösas på följande sätt:

  • Tydligt ägandeskap över domänfrågor.
  • Strategisk mappning av domäninnehav mot affärsmål, varumärkesarbete och marknadsplan.
  • Säker förvaltning som säkrar förnyelser (dvs inte är beroende av mänsklig faktor på ditt företag).
  • Domäner som hjälper till att få mer och bättre trafik genom att målgruppsanpassa t.ex. domänändelser och ha en strategi för hur domännamn används.
  • Uppdaterade ägaruppgifter. Om någon kontaktar er via ägaruppgifterna som står på era domäner, når dem er.
  • SEO orienterad approach i hantering av sina domäner.
  • Värderar domäner som digitala tillgångar! Domännamn är en viktig del i er digital strategi och också immateriella tillgångar. Behandla dem som sådana!

 


 

Vill du veta mer om hur vi på Dotkeeper hjälper företag med domänhantering? Kontakta oss gärna så hjälper någon av våra experter dig.