Dotkeeper Tipsar #4: Hur värderar jag ett domännamn? Del 2.

Del 2. I förra veckans Dotkeeper tipsar påbörjade vi ämnet ”Hur kan jag värdera ett domännamn?”. Bland annat pratade vi om domänens ålder, trafikvolym och liknande försäljningar. Idag fortsätter vi på temat.

Förra veckans inlägg (”Hur värderar jag ett domännamn?” Del 1) går att sammanfatta till att oavsett om du ska sälja eller köpa ett redan registrerat domännamn, så är det en hel del saker du bör titta på om du vill vara säker på att göra en bra affär. Faktorer som domännamnets trafikvolym, ålder och tidigare användningsområden såväl som längd och möjlighet att även äga domänen i .com, är alla exempel på vad som bör tas i beaktande vid en värdering. Räkna alltså med att lägga tid på kartläggning och research!

Innan vi fortsätter vill vi lyfta en reminder väl värd att erinras igen: Domännamn är svårt värderade tillgångar som är värt vad en person eller företag vid ett givet tillfälle är berett att betala. Vi presenterar alltså inte en färdig formel, men däremot några utvalda grundläggande parametrar att kika på.

Är nyckelordet registrerat under andra toppdomäner?
Tumregeln i din värderingsprocess här är att ju fler toppdomäner det finns registrerat under, desto högre värde på domänen. Kolla också ägarna till de olika domänerna, är det samma part som äger alla, eller ett gäng olika ägare?

Finns det etablerade webbplatser med samma nyckelord?
Tittar du på att lansera exempelvis en bokningssajt av något slag i Norge, och funderar på att förvärva den redan registrerade domänen www.booking.no?

Du bör i din omvärldsanalys av domännamnen nu finna att det finns tämligen etablerade webbplatser såsom www.booking.com. Detta gör att du kan få konkurrens i din marknadsföring och kommunikation till marknaden, sökmotortrafik (såväl organiskt som eventuell köpt trafik) blir då dyrare.

Samtidigt är det rimligt att tro att införandet av över 1000 nya toppdomäner kommer leda till att många olika företag kommer att synas med samma nyckelord, men under olika toppdomäner, exempelvis under de många geografiska toppdomänerna som .London, .NYC etc.

Äger du, eller någon annan .com-domänen?
.com har idag en ytterst dominerande ställning inom domännamnsområdet och om du är ute efter att förvärva en domän under exempelvis .se, när .com ägs av ytterligare en aktör, bör du tänka efter en gång extra.

Vilken toppdomän tillhör domänen du vill registrera?
Sverige är ett litet land och antal .se domäner är få ställt mot antalet tyska eller kinesiska. För att få reda på hur många domännamn det finns av ändelsen på domänen du vill värdera, besök www.webhosting.info som är ledande på att presentera statistik av denna karaktär.

Hur många bokstäver innehåller nyckelordet?
Helt rätt, ju färre, desto attraktivare. Exempelvis är det många bolagsnamn som förkortas genom tre-bokstavskombinationer.

Vad kommer du att göra med domänen?
Vilka intäkter budgeterar du med utifrån satsningen du kan göra med domänen. Det är nyckelfrågan och det är därför vi ofta blir förvånade över dyra domänförsäljningar på andrahandsmarknaden.

När jag blir stor..
Lanseringen av 1400 nya alternativ till välkända toppdomäner som .se och .com gör värderingen av befintliga än mer komplicerad. En följd av nya toppdomäners introducering kan vara att befintliga domäner utan webbplatser tappar i värde på andrahandsmarknaden. Det blir nu mycket enklare att stämma av sökvolym mot lediga domännamn med relevanta nya ändelser som .how och .data.

Om ni är överens om pris men säljaren använder domänen
Det förekommer ofta i uppgörelser mellan köpare och säljare av redan registrerade, använda domäner, att köpare under en viss period informerar besökare på domänen om var man kan finna webbplatsen till den förra ägaren. På samma sätt är det vanligt att parterna hittar en lösning för hur e-postkonton kan få leva kvar ett antal år.

Om ni är överens om en prislapp
Rekommenderat är att använda en nischad tjänst så att både säljare och köpare kan känna sig trygga. Här kan jag rekommendera marknadsledande  www.escrow.com. Det är många steg och en något tidskrävande process, men det kanske det kan vara värt när du förhandlar med en okänd(?) person i cyberspace!

 


 

Hoppas detta gjorde dig lite klokare!
Läs gärna föregående inlägg i Dotkeeper tipsar, som kan ge dig fler uppslag; När du köper en redan registrerad domän eller ” ”Hur värderar jag ett domännamn?” Del 1.

Om du har frågor om specifika domännamn eller vill ha personlig rådgivning, kontakta mig direkt på marcus@dotkeeper.com eller telefon 0709- 708776.

Nästa vecka kommer vi att skriva mer om driftsmiljö för domäner. Vi lovar att det är betydligt mer intressant än det låter!