Tre frågor till Danny Aerts

Intervju nr 3 i vår intervju-serie från Internetdagarna 2017 är med
Danny Aerts, VD på Internetstiftelsen i Sverige (IIS), och handlar om vår svenska toppdomän .se och IIS planer framåt.

Hur mår vår svenska toppdomän, .se?

Den mår oförskämt bra just nu! Som jag visade under min presentation så är det en starkare tillväxt än förutsett. Vi ser en ökning av marknadsandelar, det vill säga, om man tittar på hela marknaden så växer .se i styrka medan .com tappat något och de nya toppdomänerna faktiskt inte har slagit i Sverige. Så det är väldigt gynnsamt för .se och det är jag väldigt glad över!

Vad ser ni för trender i stort, från ert Registry-perspektiv?

Det finns en stark koppling mellan hur Sveriges ekonomi mår och intresset för domännamn. Det är en stark korrelation mellan tillväxt och domännamnsanvändning – det finns nya företag som behöver domännamn.

Jag tror hela snacket om hur sociala medier skulle påverka domännamn negativt är överdrivet. Jag tror snarare att det blir en ”plus-plus affär”, det vill säga att företag behöver *både* sociala medier och domännamn. Och där ser jag egentligen fortfarande att man har underskattat värdet av domännamn, och tror att det kommer bli en ökning av antalet domännamn per användare framöver.

Det är också en ökning inom domäners andrahandsmarknad, vilken inte riktigt varit så utbredd i Sverige tidigare.

Vad händer hos IIS under 2018?

Vi kommer höja priset för .se och .nu domäner i januari. Samtidigt genomför vi också vissa implementeringar för .nu, där vi kommer att ge en bonus för användning av DNSSEC (signering av domännamn).

Vi planerar att lansera ett nytt registry system under våren, som också kommer vara bättre förberett för att också eventuellt ta hand om flera toppdomäner. Om vi snubblar över något intressant kan det vara möjligt att vi driver fler toppdomäner – jag tror det kommer finnas en marknad där bland de generiska domänerna.

Sedan ligger ett stort fokus hos oss att hantera en eventuell tillväxt inom området identitetsfederationer, och skulle vi vinna en upphandling som pågår hos ICANN just nu så kan det också få betydande effekt.

..Så IIS breddar sig, helt enkelt?

Ja, det kan man säga. Både inom områden som är intäktsbringande, men också inom områden som främjar utvecklingen av Internet i Sverige. I det senare har vi vårt nya innovationshus (Goto 10) och också utbildningssatsning inom skolorna – digitalalektioner.se. Och jag förväntar mig ytterligare ökning inom dessa områdena!

Vi på Dotkeeper säger tack till Danny för pratstunden och lycka till framåt med era satsningar!