10 enkla tips om IT-säkerhet

Idag är IT-säkerhet mer aktuellt än någonsin. Fler och fler svenskar får tyvärr uppleva det obehagliga med att få sina bankkonton eller internetprofiler kapade. Nedan har vi sammanställt 10 smarta tips för ökad säkerhet online.

Först och främst kan vi bara konstatera att det där osannolika troligtvis inte har hänt:

1. Ingen okänd person från Ryssland vill gifta sig med dig och friar i ett första inledande mail.
2. Din bästa vän har inte rest till andra sidan jorden utan att berätta för dig och är nu i desperat behov av en överföring av pengar då han eller hon tappat bort sin plånbok under denna hemliga semester.
3. Du har faktiskt inte vunnit på det där en-på-miljarden-lotteriet och fått reda på att du vunnit genom ett pop-up fönster i din webbläsare.

Men även om du är en realist så kan du med dessa 10 tips bli mer medveten kring IT-säkerhet.

1. Aktivera tvåfaktursautentisering på de tjänster som erbjuder detta. Tvåfaktursautentisering innebär att du inte bara behöver ett lösenord för att logga in på en hemsida – utan du skall också bekräfta inloggningen via din telefon (eller en kod som skickas på sms till din telefon). Detta skyddar dina konton även om lösenordet kapas, detta eftersom du kapare inte har tillgång till din mobiltelefon.
2. Täck över din laptop-kamera. Detta är otäckt men sant. Hackare kan ta kontrollen över din inbyggda laptop-kamera och spionera på dig och din omgivning. En enkel tejpbit löser detta problemet.
3. Shoppa inte och gör inga former av bankärenden på offentliga Wifi.
Publika nät, såsom på kaféer eller Hotel har Wifi som ofta har låg säkerhet och därför blir enkla måltavlor för någon som vill stjäla information.
4. Titta efter SSL-certifikat. Genom att surfa på hemsidor som börjar med https istället för http så vet du att den informationen du anger på hemsidan skickas krypterad till webbplatsägaren.
5. Radera gamla program som du inte använder. Kolla igenom vilka program du har installerade på din dator som du inte använder. Använder du inte ett program är chansen stor att du inte uppdaterar det och då är programmet enklare att angripa för kapare.
6. Uppdatera dina program så fort en uppdatering kommer. Dagens uppdateringar handlar väldigt ofta om att täppa till säkerhetshål så genom att uppdatera programmet direkt så har du det bästa skyddet.
7. Byt lösenord ofta och ha unika lösenord för varje site och tjänst. Denna punkten är något omständlig men samtidigt väldigt effektiv.
8. Tryck aldrig på en länk eller bifogade dokument som du är osäker på. Detta gäller såväl e-postmeddelanden som hemsidor. Var medveten när du surfar!
9. Ha aldrig kvar lösenordet från tillverkaren. Detta gäller såväl hårdvara som mjukvara. Lösenordet ”admin123” är ett sådant exempel på lösenord som bjuder in till problem.
10. Använd den senaste versionen av anti-virus-program på din dator! Likt punkt 6 i denna artikeln så finns det en anledning till att dessa uppdateringar kommer.