I huvudet på en domainer Del 1 av 4

Svensken som håller till i Thailand och livnär sig på att investera i bra lediga domännamn. Dotkeeper har fått en exklusiv intervju med en av de största profilerna från den annars ljusskygga skaran människor som brukar kallas Domainers.

Kommer värdet på .com domänerna påverkas av införandet av nya toppdomäner? Hur går det egentligen till när man spekulerar i domännamn, och vad behövs?

Denna spännande berättelse delar vi in i fyra delar. Följ Dotkeeper under hösten för att ta del av hela intervjun.

Berätta, vad är en domainer?

En domännamns-investerare. Som en kommersiellt lagd filatelist, fast med domäner istället för frimärken.

Hur identifierar du ett bra ledigt domännamn?

Jag söker på diverse snapback* och förbokningstjänster och ibland poppar det upp namn som verkar intressanta. Då analyserar jag dessa för att sedan antingen förkasta domänen, eller försöka knipa den.

*) Snapback innebär att man låter en domänregistrar försöka ”snappa” en domän i samma ögonblick som den blir tillgänglig. D.v.s. när den före detta ägaren av någon anledning inte har förnyat domänen i fråga.

Vilka källor konsulterar du innan du registrerar ett domännamn?

Framförallt registrarernas bulksök. Där kan jag smidigt jämföra nyckelordets popularitet i förhållande till domänsuffixet. Det är den enskilt viktigaste processen.

Vissa toppdomäner (utländska landsdomäner) är klart dyrare än exempelvis en .com domän. Undviker du toppdomäner som kostar låt säga över 1,000 kr för att det blir en högre rörlig kostnad med ägandet?

Ja, jag undviker ofta domäner med ”saltade årsavgifter”. I ett par enstaka fall har jag betalat upp till 129 dollar för en ny domän.

Hur många domännamn äger du idag?

Jag räknade för ett par dagar sedan och det ligger runt 700 stycken. Mitt mål kommer vara att satsa på kvalitet framför kvantitet och jag vill hamna på i runda slängar 500 domäner konstant. De som ”blir över” får jag sälja till rea-pris.

Hur ser fördelningen ut, hur många är .com o.s.v.?

Cirka 30% .COM, .NU, .ORG, .NET och .SE och resterande 70% är under de nya toppdomänerna.

Procentuellt, hur är fördelningen i din portfölj mellan branschord, varumärkesdomäner, generiska namn o.s.v?

Jag har en förkärlek till rese och geo-relaterade domäner samt ortsnamn. Jag skulle tippa på att de utgör minst 25% av portföljen. I övrigt fokuserar jag mig på business, onlinespel, sport, nöjen och finans. Ungefär som de flesta andra domäninvesterare. Jag undviker alltid att regga uppenbara trademark-domäner då det bara är korkat.

Varför anser du att det är korkat?

Svaret är helt enkelt det att stora företag med mycket stor sannolikhet då kommer att ansöka om en UDRP, dvs en ”Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy”. Detta eftersom det är uppenbart att jag som domäninnehavare inte handlat i ”god tro”. Summan av kardemumman är att man blir av med domänen och man kan dessutom bli en slant fattigare på kuppen. Det är bara ”a waste of time” och potentiellt dyrt med andra ord.

Ett ”smålustigt” undantag från denna praxis är en Israel-Amerikan som registrerade Nissan.com redan 1994. Biltillverkaren Nissan har sedan 1999 försökt få domänen överlåten till dem, men eftersom domäninnehavaren faktiskt heter Nissan i efternamn och dessutom registrerade domänen så pass tidigt, så verkar han få behålla den. Detta trots biljättens upprepade hot om miljonstämningar.

Senare i höst skall IIS som driver .se toppdomänen auktionera ut geografiska domännamn som thailand.se och egypten.se. Hur skulle du värdera dessa två domännamn?

Thailand.se är ju en superhet domän. Egypten.se gissar jag är lite mindre het pga. senaste årens turbulens i landet. Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om Thailand.se går för flera hundratusen kronor. Skulle jag våga mig på en (väldigt chansartad) gissning slår jag till med 600.000 kronor och runt hälften för Egypten.se. Jag får kanske äta upp detta.

Tror du att det är slutkunds-företag eller Domainers som kommer köpa flesta domäner under denna auktion?

Om de kommer upp i nämnda prisklass kan jag tänka mig att slutanvändare kniper dessa. Någon aktör i resebranschen är väl en lågoddsare. Å andra sidan spekulerar jag bara nu. Det är roligt med överraskningar. Personligen kommer jag förmodligen inte bjuda på Thailand.se trots mitt uppenbara intresse för landet (jag har bott i Thailand i mer än ett decennium).

I nästa del kommer Domainern berätta mer om sin strategi för att bygga upp SEO-värde till domänerna, och vilka av de nya toppdomänerna han tror mest på i ett längre perspektiv.

 


 

Del 2 av 4

Del 3 av 4

Del 4 av 4