Dotkeeper Tipsar #3: När du köper en redan registrerad domän

Tips 3 i #Dotkeepertipsar handlar om vad som är viktigt att tänka på när du köper ett redan registrerat domännamn. Att köpa ett befintligt domännamn kan innebära såväl stora möjligheter som stor risk – här i detta inlägg guidar vi dig igenom några fundamentala steg för att du med större sannolikhet ska kunna göra en bra affär.

“Domains have and will continue to go up in value faster than any other commodity ever known to man” — Bill Gates”

Okej – såhär är det. Du kan köpa domännamn på två olika sätt: antingen genom att registrera ett ledigt domännamn eller genom att köpa ett domännamn på andrahandsmarknaden. Hittar du domännamnet du vill ha ledigt – grattis! Om du däremot behöver köpa ett redan registrerat domännamn, är det ofta mer komplext och inte minst mer pengar involverade. Alltså behövs lite mer förarbete i det senare fallet innan du genomför ditt köp.

Varför ska jag köpa ett registrerat domännamn?

Att köpa ett redan registrerat domännamn är väldigt aktuellt i dag, mycket på grund av att det (särskilt innan de nya toppdomänerna lanserats) finns ett litet utbud av bra lediga domäner. Förmodligen vill du ha en domän som är hyfsat kort, lätt att uttala, och kanske är beskrivande för din verksamhet. Om du dessutom vill ha en domän med enbart 3-4 bokstäver under .com, är denna typ av domäner otroligt eftertraktade och ofta värderade i mångmiljonbelopp.

Ett annat starkt skäl till att köpa ett befintligt domännamn kan vara att domänen redan kan ha samlat på sig en bra placering i sökmotorer såsom Google eller Bing. Sökmotorer tillskriver nämligen domänen – och inte själva webbplatsen – SEO-värde.

Vad är viktigt att tänka på vid köp av domännamn på andrahandsmarknaden?

Det finns också risker förenat med att köpa redan använda domännamn. Till exempel kan domännamnet i motsats till det nyss nämnda om SEO-värde istället blivit straffad av sökmotorerna, och dina chanser att få bra placeringar är snarare ett långskott.

För att hjälpa dig följer här några konkreta tips som vi tycker du kan använda dig av, innan du tar kontakt med personen eller företaget som idag äger domänen.

  • Identifiera ägaren av domännamnet du är intresserad av:
    Processen för detta ser olika ut beroende på vilken toppdomän, ändelse, som domännamnet har. För .se domäner rekommenderar vi att du kollar ägare via www.IIS.se. För .com domäner kan du kolla in på  www.verisigninc.com/en_US/whois/index.xhtml
  • Se hur domännamnet du är intresserad av indexeras på Google,
    Exempel: Om du är intresserad av domänen ”DotKeeper.com”, sök på Google efter DotKeeper och se hur domänen DotKeeper.com rankar. Sök därefter på Google efter den specifika domänen; DotKeeper.com. Om den inte rankar etta, kan det vara läge att fundera på varför.
  • Alexa ranking,
    Ett tredje steg kan vara att kolla Alexa ranking. Alexa ägs av Amazon och Alexa ranking visar webbplatsers populäritet, baserat bl.a. på antal besök. Undersök på www.alexa.com.
  • Google Pagerank,
    Fortsätt din research genom att kolla vad domänen har för Google Pagerank, som visar status på domänen enligt Google. Undersök detta på www.checkpagerank.net
  • Är domänen straffad av Google?
    En viktig del är också att undersöka huruvida domänen straffats av Google, till exempel genom otillåten sökmotoroptimering. Nyfiken? Kolla det här: www.ismywebsitepenalized.com
  • Kolla vilken webbplats-historik domänen ifråga har.
    Via siten ww.archive.org kan du kolla vilket innehåll som funnits på första sidan genom tiden på den berörda domänen.
  • Hur gammal är domänen?
    Tumregeln är att ju äldre domänen är – desto bättre. Kolla domänens ålder, via en whois sökning (ägardatabas för domännamn).
  • Google trends och Google sökordsdata.
    Om du planerar att köpa domännanm per sökordsbasis rekommenderar vi dig att dels kolla Google Trends för att se hur utvecklingen sker på det aktuella sökordet. Helst ska detta göras i kombination med sökordsstatistik från Googles Sökordsverktyg (finns i Google AdWords).
  • Data från verktyg för webbplatsanalys.
    Om det är en lite större affär där du kanske också köper själva webbplatsen, bör du också innan du går vidare be om sitens Google Analytics data för en period tillbaka i tiden.

Fortfarande intresserad?

Om denna undersökning visar att domänen har en bra status, är det läge att gå vidare och ta kontakt med personen eller företaget som idag äger domänen. För att vara framgångsrik i den processen gäller det att fundera både en och två gånger. Skall du inleda med ett bud direkt, eller bara kolla om domänen över huvud taget är till salu? Vår erfarenhet är att det generellt brukar vara bra att inleda med ett bud just för att få igång en dialog.

Man brukar säga att ett domännamn är värt vad någon är beredd att betala för det. Givetvis bör avvägningar så som estimerad nyttan i förhållande till kostnad göras innan affären slutförs.

När du väl är överens om en prislapp och vad som skall ingå (bara domänen, eller även webbplatsinnehållet och varumärke?) är det dags att göra upp det praktiska. Det finna marknadsplatser för den typen av transaktioner, som www.Escrow.com, eller www.Flippa.com, som hjälper både köpare och säljare till säkra transaktioner.

Nästa vecka hoppas vi du tittar in igen. Då kommer Marcus Glaad gå in djupare på hur man värderar ett redan registrerat domännamn.

Välkommen tillbaka!