Här är 5 domänfällor som kan tvärbromsa din tillväxt – och så undviker du dem!

Vet du varför en .com domän inte räcker om du planerar att expandera företaget utanför Sverige? Vill ni få bra möjligheter att växa och samtidigt skydda ert varumärke, undvika onödiga kostnader och administration? Här är smarta råden.

”Så växer du bolaget genom smart domänkoll!” Det var ämnet i fokus när Dotkeeper anordnade ett webinar tillsammans med Breakit nyligen.

Sannah Westerlund, marknadschef, och hennes kollega Richard Magnusson nykundsansvarig, gav sina bästa tips och råd – och varnade för fem domän-fällor som det gäller att se upp för.

”Proaktivitet är ett måste, är man efterklok så kostar det tyvärr mycket mer än vad en domän kostar”, säger Richard.

Viktigt att ha domänkoll

Att äga en domän är viktigt när man driver ett företag i dagens samhälle, inte bara för att få en hemsida och e-postadress utan även för att det är den digitala förlängningen av ert varumärke. Men precis som för allt annat viktigt så finns det mycket att hålla reda när det gäller domäner och domänhantering.

”Att ha domänkoll innebär att man skapar rätt förutsättningar för tillväxt samtidigt som man skyddar sitt varumärke, undviker onödiga kostnader och administrativ belastning”, säger Richard.

Ett bra steg på vägen mot domänkoll är att se till att inte trilla ner i någon av dessa fem klassiska domän-fällorna!

Fälla 1: Tror att .com räcker 

En klassiker när man startar ett bolag är att man tror att det räcker att man har en .com domän och möjligtvis en .se. Men här gäller det att vara proaktiv – åtminstone om du vill expandera till andra länder.

Att redan från start aktivt förvärva landsdomäner som ligger i linje med marknadsplanerna är ett hett tips för att undvika huvudvärk och onödiga kostnader.

”Den främsta anledningen till varför .com inte räcker är att du vill kapitalisera på alla möjligheter att driva mer trafik, vilket landsdomäner gör”, säger Richard och tillägger:

“Det finns goda exempel på länder där målgruppen klart föredrar den inhemska landsdomänen och har störst förtroende för hemsidor som har den egna domänändelsen. Att kontrollera landsdomäner för marknader man har försäljning mot, skyddar också mot diverse digitala intrång.”

Fälla 2: Felaktiga ägaruppgifter

Det är inte helt ovanligt att en person på företaget har registrerat en domän när företaget startades och att man sedan glömt bort att ändra ägaruppgifterna. Men det kan, enligt Sannah, ställa till det rejält.

”Har du inte rätt ägaruppgifter så äger företaget juridiskt sett inte domänen. Vilket gör att du kan stöta på mycket problematik, allt från att domänen stängs ner, avregistreras eller hålls gisslan.”

En annan viktig sak att tänka på är att alltid ange en generisk e-post avsedd för domäner – då slipper du oroa dig för att viktiga mail hamnar i ett konto som tillhör en anställd som lämnat företaget.

Fälla 3: Var ligger domänen och vem har lösenordet?

Känner ni igen er i att inte riktigt ha koll på all administration kring domänerna? Framförallt drabbar detta företag som köpt på sig domäner från flera olika leverantörer. Anledningen till att många gör så är att man jagar den billigaste domänen.

En sak man bör ha i åtanke, är att de administrativa kostnader som medföljer att nyttja många olika leverantörer, samt risken att något kritiskt moment missas, allt som oftast gör att den upplevda besparingen av att registrera det billigaste alternativet egentligen är dyrare. Särskilt om det gör att omsättning och varumärke kan ta skada.

”Det finns en naturlig brytpunkt där risken man exponerar sig för, inte motiverar besparingen som ju inte längre är en besparing”, säger Sannah.

Fälla 4: Saknar avtal med distributörer

En av de vanligaste problemområdena som Dotkeeper hjälper sina kunder med är att distributörer, som webbyråer och återförsäljare, nyttjar deras företagsdomäner. Det i sig behöver inte vara fel. Men du bör alltid se till att de inte äger er immaterialrätt, alltså er domän. Den bör ligga i er egna portfölj.

Fälla 5: Har ingen plan

Sist men inte minst. Ha en plan för era domäner!

”Ni kan spara mycket huvudvärk och pengar genom att ha ett proaktivt förhållningssätt och bra processer gällande domännamnen. En uppmaning är därför att inkludera domännamnen i samma diskussioner och forum som ni diskuterar marknadsstrategi, patent och varumärken”, säger Sannah.

 

Detta blogginlägg är framtaget i samarbete med Breakit.