Strategitips till domänansvariga

Har ditt företag en strategi för vilka domännamn ni ska äga eller hur ni ska tänka när ni registrerar domännamn? När senast ni gick igenom er domänportfölj?

I veckans inlägg ger vi fem strategitips till dig som ansvarar för domännamn.

1. Fråga er själva: Har vi rätt domännamn?

Rätt domännamn är domännamn som linjerar med era affärsmål, varumärkesstrategi och marknadsplan. Eftersom domännamn är en viktig brygga i er digitala närvaro, behöver ni ha domännamn som hjälper er att nå ut och tilltala rätt målgrupp, samtidigt som det skyddar och vårdar varumärken.

Av denna anledning är det viktigt att med jämna mellanrum gå igenom ert innehav och säkerställa att ni har relevanta domännamn under aktuella toppdomäner. Med aktuella toppdomäner menar vi framförallt att det är toppdomäner som används av er tilltänkta målgrupp. Säljer ni internationellt mot flertalet marknader rekommenderar vi till exempel alltid att köpa regionala domänadresser (exempel .no för Norge och .fi för Finland). Detta för att visa på lokal anknytning och anpassning. På många marknader är .com inte att föredra av politiska skäl, samt att den inhemska är kraftigt dominerande (så är fallet exempelvis i många östeuropeiska länder).

Att ha rätt domännamn innebär också att ni är rustade inför framtiden. På vilka marknader finns ni om ett, tre eller fem år?

2. Agera proaktivt

Domänmarknaden fungerar (oftast, det finns undantag) enligt först-till-kvarn principen, vilket innebär att domännamn du är intresserad av kan registreras av en annan part om du inte är tillräckligt proaktiv. Just här kan det vara avgörande att ha marknadsplan och varumärkesstrategi i ryggen. Domännamn ni ”tänker att ni ska registrera” kan hinna registreras av en annan part, med konsekvensen av mer kostsamma förvärv på andrahandsmarknaden eller att energi får gå till tvistelösningar.

Vårt råd är därför att vara proaktiv och utvärdera ert domäninnehav mot framtida planer. Och att köpa domäner nu för marknader du planerar att gå in i framtiden. Årsavgifterna för domännamnen är i regel billigare än alternativen. Försök att ha några års framförhållning när du planerar och mappa upp mot vilka marknader ert bolag tänker att ni skall finnas på.

En kund utryckte sig ”Tänk tre år, agera på ett år”. Vi kunde inte sagt det bättre själva.

3. Placera alla domäner på ett ställe för bästa överblick

Att placera alla domäner på samma ställe med enhetliga servrar är smart ur effektiviserings skäl, eftersom du endast behöver sätta dig in i en leverantörs rutiner, villkor och system. Att ha allt samlat hjälper dig också att ha en högre säkerhet tack vare en bättre överblick.

Om du outsourcar hanteringen till en samarbetspartner, har du dessutom en tydlig goto person oavsett vad det gäller kring dina domäner.

4. Håll dig uppdaterad om nya toppdomäner

Vi är inne i en ny era för domännamn.

Internets infrastruktur ritas om med mer än 1300 nya alternativ till .se, .dk och giganten .com, och nu kan webbadresser istället sluta på .golf, .club eller .paris. Möjligheten att hitta bra lediga domännamn ökar alltså avsevärt.

Vilka nya toppdomäner kan hjälpa er i er utveckling framåt?

Vill ni vara säkra på att ingen annan hinner före er med att registrera ert varumärke eller snarlika lydelser under nya toppdomäner, eller ha ett system som löpande varnar om någon försöker med detta, bör ni överväga att anmäla ert varumärke till Trademark Clearinghouse.

Vår uppmaning till alla varumärkesägare är att följa utvecklingen och också att fatta ett aktivt beslut om Trademark Clearinghouse. Nya möjligheter öppnas upp genom mer utrymme för kreativitet, men nya toppdomäner kan också öka behov av skydd.

5. Bevaka vilka domännamn innehållandes ert varumärke som registreras

Idag finns det bra verktyg för att bevaka vilka domäner som registreras som innehåller era varumärken och produkter. Beroende på er storlek och visioner kan detta vara en god idé, då det tyvärr finns sk. domänpirater som sätter i system att registrera domännamn som liknar trafikstarka sajter och sedan tjänar pengar på t.ex. PPC-annonser.

Vi vet att domänbevakning kan ge underlag i överflöd och det lätt kan upplevas som övermäktigt. Se därför till att noggrant specificera kriterier på vilken information som faktiskt är intressant att er leverantör av tjänsten lämnar vidare till er. Underlag är bra först när det kan leda till bättre beslut.

Att ha denna typen av översyn och löpande bevaka domänregistreringar kan därför hjälpa er att vårda er digitala närvaro.

 


 

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er att få en säkrare, smartare och mer effektiv hantering av era domännamn? Välkommen att höra av dig på hej@dotkeeper.com!