• Meny
  • Sv/En

Clara Edberg — 13/07/18

I juli markerar Google alla sidor utan SSL som osäkra

Nu i juli kommer sökjätten Google att markera alla webbplatser utan https (SSL Certifikat) som osäkra. Om du ännu inte investerat i SSL Certifikat för din sida, är det hög tid att göra det nu.

Som vi på Dotkeeper rapporterade i höstas (”Google varnar för siter utan SSL-certifikat”) kommer Google med start nu i juli 2018 att markera ALLA siter utan SSL som ” inte säker” i sin egna, populära, webbläsare Chrome.

Google har under en längre tid arbetat för att skapa ett säkrare internet, och i detta ingår att kryptera webbplatstrafik genom SSL Certifikat – som möjliggör https-anslutning istället för http. SSL Certifikat förhindrar nämligen att uppgifter som besökare ger ifrån sig kan avlyssnas och kapas av tredjepart.

Initialt markerade Google siter med kortbetalningsfunktioner utan SSL som osäkra. Därefter började dem även markera http-siter med någon typ av textinput (ex. nyhetsbrevssignup eller kontaktformulär). Och nu tar alltså Google steget fullt ut och markerar alla siter, oavsett funktion, som ” ej säker” i de fall där webbplatsen saknar SSL.

Det är nu därför hög tid för alla er som ännu inte har SSL certifikat att investera i detta för att inte tappa webbplatsbesökare.

Förutom att sidan markeras som osäker för besökare som försöker gå in på din sida, påverkas trovärdigheten och indexeringen på Google. Utan certifikat kommer nämligen din hemsida rankas lägre på Google än likvärdiga sidor med SSL-certifikat. Två anledningar att investera i SSL-certifikat är därför en förbättrar synlighet på sökmotorer och en säkrare användarupplevelse för dina kunder och webbplatsbesökare.

I höstas gjorde vi en film om SSL Certifikat och vad det är – se nedan!

Vill du veta mer om SSL Certifikat, och hur ska gå till väga för att införskaffa detta, är du välkommen att kontakta oss på hej@dotkeeper.com!